Zorg

Team UZA: de dienst moleculaire diagnostiek

april 2021

‘Onze dienst moleculaire diagnostiek speurt verwekkers van infectieziekten (zoals bacteriën, virussen, parasieten) op in het bloed of andere lichaamsvochten van UZA-patiënten. Dat doen we vooral aan de hand van PCR-testen (Polymerase Chain Reaction) zodat de artsen de juiste diagnose kunnen stellen en een gerichte behandeling kunnen adviseren.

Lees meer...

Geplaatst onder team uza, moleculaire diagnostiek

Slaaponderzoek (bijna) zoals thuis

april 2021

Om voor complexe slaapstoornissen de juiste behandeling te kiezen, blijft een breed slaaponderzoek de beste methode. In het UZA slaap je daarvoor in een comfortabele omgeving die niet als een ziekenhuiskamer aanvoelt.

Lees meer...

Geplaatst onder slaaponderzoek, slaapcentrum

'Eigenlijk kan heel veel in dagopname'

april 2021

In 2003 verbleven opgenomen patiënten in België gemiddeld 8 dagen in het ziekenhuis. Volgens prognoses zal dat in 2025 dalen naar 6 dagen. Steeds meer ingrepen gebeuren zelfs in dagopname. Hoe ervaren patiënten en artsen die evolutie? En wat is nodig om ze in goede banen te leiden?

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, dagopname

Zorgpartners tegen corona: 'Niemand staat er alleen voor'

december 2020

De ingrijpende coronacrisis wakkert samenhorigheid en cocreatie in de zorg aan. Om patiënten ook vanop afstand te helpen, raken digitale oplossingen zoals telemonitoring versneld ingeburgerd. Huisartsen, thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra ondersteunen elkaar sterker dan ooit.

Lees meer...

Geplaatst onder kwaliteit, uza algemeen

DNR-code: keuzes rond het levenseinde: 'Moeilijke knopen hakken we samen door'

december 2020

Willen we aan het einde van ons leven weinig zinvolle behandelingen ondergaan? Wie bepaalt wat zin heeft en hoe gebeurt dat? ‘Bij die evenwichtsoefening speelt de DNR-code een cruciale rol’, zegt Rudy Baumans, hoofdverpleegkundige neurologie. ‘Samen met de patiënt proberen we altijd tot een beslissing te komen die door iedereen wordt gedragen.’ We spraken met de teams van neurologie en intensieve neonatologie van het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie, neonatologie, uza algemeen