Ook al zijn contactlenzen de laatste jaren erg comfortabel geworden, toch blijft een goede lenshygiëne belangrijk. Lenzen zijn immers lichaamsvreemde voorwerpen die je de hele dag op je ogen draagt. Met deze gouden regels beperkt u het risico op problemen en infecties.

1. Was uw handen

Was altijd uw handen met water en zeep voor u uw lenzen indoet of uitneemt. Om irritatie te vermijden, gebruikt u best een zeep zonder olie, parfum of lotion. Droog uw handen met tissues of een pluisvrije handdoek.

2. Spoel uw lensdoosje elke dag

Maak uw lensdoosje elke dag helemaal leeg en spoel het uit met lensvloeistof. Droog het met tissues en laat het de hele dag ondersteboven staan. Zo komen er geen rondvliegende bacteriën in het doosje terecht. Als u dezelfde vloeistof meerdere dagen zou gebruiken, of elke dag wat vloeistof toevoegt, wordt uw doosje al snel een kweekvijver voor bacteriën, schimmels en parasieten. De vloeistof heeft wel een ontsmettende werking, maar is niet zo sterk als pakweg bleekwater. Anders zou u de lenzen niet meer op uw ogen kunnen zetten. De huidige vloeistoffen zijn dus een compromis tussen ontsmetting tegen micro-organismen en comfort voor uw ogen, maar ze werken perfect zolang u uw doosje elke ochtend leegmaakt en elke avond vult. Vervang ook regelmatig uw lensdoosje: maak er een gewoonte van om een nieuw lensdoosje te nemen telkens u een nieuwe fles lensvloeistof begint.

3. Doe uw lenzen uit een uur voor het slapengaan

Wie zijn lenzen draagt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, kan last krijgen van droge ogen en droge lenzen. Gun uw ogen rust en neem uw lenzen uit een uurtje voor u gaat slapen. Vaak vergelijken artsen lenzen met schoenen: ze zitten goed, maar het voelt toch nog net iets comfortabeler als u ze uitdoet.

4. Slaap nooit met lenzen

Lenzen van vandaag zijn heel sterk zuurstofdoorlatend en in theorie zou u ze gerust ook ‘s nachts mogen dragen. Toch stellen artsen vast dat slapen met lenzen het aantal problemen en infecties de hoogte injaagt. Waarom is nog niet duidelijk, maar het komt waarschijnlijk doordat de traanfilm, die op het hoornvlies van het oog ligt, het oog niet meer kan schoonmaken. Zo kunnen allerlei stoffen en vuiltjes zich opstapelen onder de lens.

5. Neem uw lenzen uit bij last

Controleer regelmatig uw ogen als u uw lenzen in hebt. Voelen uw ogen comfortabel? Zien ze er normaal uit? Ziet u goed met uw lenzen in? Als u last hebt van uw lenzen, als uw oog pijn doet of er rood uitziet, neem dan meteen uw lenzen uit en maak een afspraak met uw oogarts.

6. Vermijd water

Probeer elk contact met water te vermijden. In water komt immers een parasiet voor, de acanthamoeba, die tot vreselijke infecties kan leiden en die blindheid aan het oog kan veroorzaken. Besmettingen zijn zeldzaam, maar u verkleint de kans op een infectie als u uw lenzen uitdoet voor het zwemmen, of als u een zwembril draagt. Voor een zon- en zeevakantie gebruikt u het best zachte daglenzen; dan hebt u elke dag zeker steriele lenzen. Spoel uw lenzen in elk geval nooit met kraantjeswater, want het kan de acanthamoeba en andere bacteriën bevatten. Om diezelfde reden is ook speeksel uit den boze.

7. Respecteer de termijn voor uw lenzen

Gebruikt u zachte maandlenzen, vervang die dan elke maand. Wacht niet tot uw ogen rood zien of ontsteken om nieuwe lenzen te nemen. In principe zijn daglenzen het veiligst, want dan neemt u elke dag nieuwe lenzen uit een steriele verpakking. Maar veel lensdragers vinden de prijs-kwaliteitsverhouding van maandlenzen of tweewekelijkse vervanglenzen de beste.

8. Ga elk jaar langs bij uw contactlensspecialist

Voor uw ogen is een jaarlijks bezoek aan uw contactlensspecialist nodig. Hij of zij onderzoekt uw ogen en geeft u professioneel advies. U vindt contactlenzen en lensvloeistof ook in supermarkten en drogisterijen, maar wie zegt dat dat de beste keuze is voor uw ogen? De goedkopere producten zijn meestal niet van slechte kwaliteit, maar u hebt wel meer kans op allergische reacties en problemen. Verander daarom nooit zomaar van lensvloeistof zonder dat eerst voor te leggen aan uw lensspecialist. Hij of zij vertelt u ook of u harde lenzen nodig hebt. De meeste mensen dragen zachte lenzen, maar wie een oogziekte of een vervormd hoornvlies heeft, is beter af met harde, vormvaste lenzen.

Aangemaakt op
Laatste update op