De buis van Eustachius verbindt het middenoor met het achterste gedeelte van de neusholte en regelt de druk in onze oren. In normale omstandigheden liggen de wanden van die buis op elkaar, maar als we slikken of geeuwen gaat de buis open en stroomt er lucht door. Dat is nodig om de druk in het oor gelijk te stellen aan de druk van de buitenlucht. Want als de druk in het oor te laag wordt, kunnen vocht en slijm zich ophopen in het middenoor. Vaak gaat dat gepaard met een pijnlijke druk in het oor, met slechter gehoor en soms zelfs chronische ontstekingen.
Buisjes en ballonnen
De meeste mensen ervaren enkel een drukverschil in het vliegtuig of bij duiken onder water. Maar mensen met een slecht werkende buis van Eustachius hebben er voortdurend last van. Een directe behandeling van de buis van Eustachius was er tot nu toe niet. Om de werking van de buis deels te vervangen, konden trommelvliesbuisjes wel helpen. Het UZA is het eerste Belgische ziekenhuis dat nu de nieuwe techniek toepast.
‘We brengen de patiënt onder narcose en zoeken via de neus de ingang van de buis van Eustachius. In de buis brengen we een katheter in met een soort ballonnetje eromheen’, legt prof. dr. Paul Van de Heyning, diensthoofd NKO en hoofd-halsheelkunde, uit. ‘Zodra dat ballonnetje op de juiste plaats zit, blazen we het op tot een druk van tien bar. De ballon rekt de buis van Eustachius open en veroorzaakt onder het slijmvlies littekenvorming. Dat zorgt voor ontzwelling als de buis geneest, zodat ze weer normaal kan functioneren. Het ballonnetje wordt na twee minuten weer verwijderd.’
Tot nu toe werden de patiënten allemaal behandeld met een eenmalige ingreep. De operatie duurt ongeveer een half uur. Wat de effecten op langere termijn zullen zijn, en of de ingreep herhaald moet worden, is men nog volop aan het onderzoeken.