'Ik slaap nu alleen nog 's nachts'

Jarenlang leed Roland (69) aan slaapapneu, een ademhalingsstoornis die mensen tijdens hun slaap letterlijk naar adem doet happen. Sinds hij met een aangepast toestel slaapt, voelt hij zich een ander mens.

Als drukbezet zaakvoerder van een groothandel gunde Roland zichzelf nooit de tijd om ziek te zijn. Dat hij ’s nachts behoorlijk snurkte en zijn echtgenote hem vaak aanporde omdat hij niet meer leek te ademen, vond hij hooguit een praktisch probleem. ‘Maar het werd erger en erger. Ik werd ’s morgens wakker met spierpijn en voelde me altijd doodmoe. Langer in bed blijven hielp niet. En op de duur viel ik ook overdag in slaap, aan mijn bureau of zelfs in de zetel bij mensen op bezoek. Dat overviel me zomaar, ik moest dan gewoon slapen.

Uiteindelijk zocht ik hulp in een regionaal ziekenhuis, waar ik werd doorverwezen naar het UZA. Tijdens een nacht slaaponderzoek in het UZA werd vastgesteld dat ik aan een heel ernstige vorm van obstructief slaapapneu lijd.’ Slaapapneu is een ademhalingsstoornis die gepaard gaat met snurken. Tijdens de slaap klapt de keelholte telkens toe, waarna de ademhaling stopt en de patiënt, al dan niet bewust, wakker schrikt. In Ronalds geval gebeurde dat tot zestig keer per uur. ‘Als behandeling stelde prof. Johan Verbraecken een CPAP-toestel (Continuous Positive Air Pressure) voor. Dat is een apparaat dat lucht onder licht verhoogde druk in de neusholte blaast en zo de keel openhoudt.’

Slapen met masker op de neus

‘Natuurlijk was het wennen om met zo’n masker op mijn neus te slapen, maar als je weet dat het je gaat helpen, zet je je daar over. En het helpt inderdaad geweldig. Ik voel mij veel beter uitgerust dan vroeger. Overdag in slaap vallen is verleden tijd.

Intussen slaap ik al zes jaar met mijn CPAP-toestel. Jaarlijks ga ik naar het UZA voor een onderzoek en om mijn toestel te laten nakijken. Ik ben heel tevreden over de begeleiding. Prof. Verbraecken is een joviaal man die luistert naar wat je te zeggen hebt.

Ik ben ook lid geworden van de Vereniging Apneu Patiënten (VAPA). Zo kom ik veel te weten over de aandoening en nieuwe behandelingsmogelijkheden. Af en toe is er in mijn omgeving iemand met dezelfde klachten als ik destijds. Dan por ik die altijd aan om zich ook te laten onderzoeken.’

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op