Editoriaal - Technologie en de essentie

Als het over veiligheid en betrouwbaarheid gaat, wordt meestal de vergelijking gemaakt tussen de luchtvaart en de geneeskunde. In de luchtvaart is er een gezegde dat er in de nabije toekomst geen twee piloten meer in het vliegtuig zullen zitten, maar een hond en een piloot. De piloot is er om de hond gezelschap te houden en de hond is er om de piloot te bijten als hij aan de besturingsknoppen wil komen.
Futuristen geloven dat technologie dezelfde ingrijpende veranderingen zal teweegbrengen in de geneeskunde. Robotchirurgie zal de chirurg overbodig maken, elektronische dossiers hebben beslissingsalgoritmes die de diagnose stellen en de behandeling kiezen, en de patiënt volgt alles zelf op via zijn smartphone.
Het is echter naïef te geloven dat technologie perfect is en de menselijke interactie overbodig maakt. Gezondheidszorg is veel complexer dan luchtvaart. De mogelijkheid die digitalisering biedt aan patiënten, zoals participatie aan hun eigen zorgproces, is een positieve evolutie. Maar dat wil niet zeggen dat de arts-specialist overbodig zal worden. Een arts is een expert die je vertrouwt en die jou helpt moeilijke beslissingen te nemen tijdens perioden van grote stress. Artsen brengen gevaren voor de lichamelijke en geestelijke integriteit van de patiënt onder controle. Daarom zal de persoonlijke communicatie met een arts altijd centraal blijven in de patiëntenzorg: een vertrouwenwekkende persoon, die geeft om zijn patiënt, tijd neemt om hem te begrijpen en alles doet om hem op de best mogelijke manier te behandelen, met de biomedische technologie die beschikbaar is. Het beroep van arts wordt finaal stresserender dan ooit.
 
Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder

Bron: maguza.be