Editoriaal - Een wondermiddel

De twee grootste problemen bij de behandeling van kanker zijn de weerstand van tumoren tegen de bestaande klassieke therapieën en herval wanneer overgebleven therapie-resistente kankercellen agressief beginnen te groeien.
 
Immunotherapie of immuuntherapie gebruikt het eigen immuunsysteem van patiënten om kankercellen te bestrijden. Het UZA is het eerste academische centrum in België dat expertise voor de ontwikkeling, productie en klinische toepassing van immunotherapie uitbouwde. Twee jaar geleden kregen wij ook als eerste centrum een erkenning om immunotherapie toe te passen voor de behandeling van patiënten.
Nu heeft minister De Block beslist om immunotherapie voor bepaalde longkankers terug te betalen. Ze voorziet in een budget van 125 miljoen euro per jaar in 2017 en in 2018. De kosten voor de behandeling van één patiënt kunnen echter oplopen tot meer dan 100 000 euro. In onze buurlanden moeten patiënten ofwel zelf een deel van de kosten betalen, ofwel krijgen de ziekenhuizen een maximumbudget, waardoor zij moeten kiezen wie wel of niet immunotherapie mag krijgen. In België is het budget weliswaar geraamd, maar niet gesloten. Hoe dan ook brengt het vrijmaken van dat budget besparingen mee voor andere therapieën – niet vanzelfsprekend in de kankerbehandeling. Het is een schoolvoorbeeld van de manier waarop nieuwe, dure, gepersonaliseerde geneeskunde – die we niemand willen onthouden – de toegankelijkheid en betaalbaarheid van alle zorg onder druk zet.
 
Ondertussen zijn we in het UZA koortsachtig op zoek naar financiering van ons wetenschappelijk onderzoek in immunotherapie, zodat ook voor andere kankers een echte behandeling mogelijk wordt. Schenken – met fiscaal attest – kan op de rekening van de UZA foundation.
 
Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder

Bron: maguza.be