Meer comfort in nieuw operatiekwartier

Patiënten die in het UZA via daghospitalisatie worden geopereerd, kunnen voortaan meteen naar het operatiekwartier en verblijven in afwachting van de ingreep in een individuele ruimte. Sneller naar huis en meer comfort dus: het zijn maar een paar voordelen van het vernieuwde operatiekwartier. 

Het recent verbouwde operatiekwartier telt drie nieuwe zalen, bestemd voor buik-, neus-keel-oor- en neurochirurgie. Nieuw is dat patiënten die via daghospitalisatie worden geopereerd, niet meer langs het eigenlijke dagziekenhuis moeten. Ze kunnen rechtstreeks naar het operatiekwartier, waar ze via een aparte ingang voor dagchirurgie in een gezellige wachtruimte met zeteltjes terechtkomen. Een administratief medewerker schrijft hen in en brengt alle papieren in orde.

De voorbereiding op de operatie, zowel in daghospitalisatie als bij een gewone ingreep, gebeurt voortaan in een van de tien afzonderlijke pre-operatieboxen. Die vervangen de open zaal van vroeger en bieden de patiënt meer privacy. ‘We merken wel dat sommige patiënten wat moeten wennen aan het nieuwe systeem. We zorgen er daarom voor dat ze regelmatig een verpleegkundige te zien krijgen, zodat ze niet het gevoel krijgen te worden vergeten’, zegt hoofdverpleegkundige Ann De Troetsel. In elke box is er radio en televisie. ‘En voor de kleinsten zijn er twee aparte boxen met kleurrijke muurschilderingen’, geeft Ann nog mee. 

De blauwe doos

De persoonlijke spullen en kleding van de patiënten die nog dezelfde dag naar huis mogen, gaan in een blauwe doos. Die wordt verzegeld en krijgt een nummer dat op het polsbandje van de patiënt wordt genoteerd. De doos wordt later onder de brancard geschoven, zodat ze altijd bij de eigenaar blijft.

De nieuwe operatiezalen zijn uitgerust met de meest recente apparatuur, mogelijkheden voor robotchirurgie en LED-lampen van de nieuwste generatie. ‘Nieuw is ook dat een antenne aan de buitenkant van de deur registreert wanneer elke patiënt binnen- of buitengaat. Zo kunnen we beter inschatten hoe lang een bepaald type ingreep duurt, waardoor we de operaties beter kunnen plannen’, zegt logistiek verantwoordelijke Mark Staeljanssens. Opvallend zijn ook het uitbundige daglicht en de aangename inrichting van de nieuwe zalen, waardoor ze minder kil ogen.

Info: operatiekwartier UZA, T 03 821 30 40

Bron: maguza.be