Medisch

Zwanger en kanker: 'Ik dacht in de eerste plaats aan mijn kindje'

Februari 2020

Eén op de duizend zwangere vrouwen krijgt kanker. Onder hen ook Betty (40), die tijdens haar chemotherapie een gezonde dochter op de wereld zette. 'Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen.'

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, oncologie, borstkliniek, oncologie algemeen

DFNA9: erfelijk gehoorverlies met evenwichtsproblemen

Februari 2020

Ongeveer 1000 Vlamingen en Nederlanders lijden aan DFNA9, een erfelijke vorm van gehoorverlies met evenwichtsstoornissen die begint op latere leeftijd. Patiënten krijgen vaak niet snel genoeg de juiste diagnose, en daar willen artsen en patiënten iets aan doen. 

Lees meer...

Geplaatst onder genetica, neus-keel-oorziekten

Cardiochirugie pioniert met NeoChord hartklepoperatie

Februari 2020

Cardiochirurg dr. Dina De Bock herstelde dit najaar als eerste in Vlaanderen een lekkende mitralisklep terwijl het hart van de patiënt bleef kloppen. Dat kan dankzij de NeoChord-technologie. Die baanbrekende techniek maakt de operatie veel minder ingrijpend voor de patiënt.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, cardiochirurgie, innovatie

Biobank Antwerpen: lichaamsmateriaal voor de wetenschap

Februari 2020

Op 18 december 2019 knipten we feestelijk het lintje door van de Biobank Antwerpen, een samenwerking tussen het UZA en UAntwerpen. Die bewaart lichaamsmateriaal dat uitsluitend wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap

Innovatieve diagnostiek rendeert

Oktober 2019

Voortdurend komen nieuwe kankerbehandelingen beschikbaar. Om de patiënten op te sporen bij wie ze zullen werken, hebben we innovatieve diagnostiek nodig, maar die wordt in België onvoldoende terugbetaald. Dat is frustrerend, zeggen prof. dr. Patrick Pauwels en prof. dr. Hans Prenen.


 
Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, pathologische anatomie, oncologie algemeen, oncologie - hematologie kinderen