Medisch

Anicells geeft celtherapie stevige boost

december 2020

Anicells – een spin-off van het UZA en de Universiteit ­Antwerpen – heeft een fabricagevergunning ­gekregen voor geavanceerde geneesmiddelen op basis van celtherapie. Die worden gebruikt als immuuntherapie, onder meer tegen kanker.

Lees meer...

Geplaatst onder celtherapie

Naar de seksuoloog na ziekte of ongeval?

december 2020

Als seksuele intimiteit door een ziekte of ongeval in het gedrang komt, hoeft dat geen eindpunt te betekenen. Seksuologe Nathalie Jacquemyn helpt patiënten en koppels om de draad weer op te pikken.

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, seksuologie

Robotchirurgie voor moeilijk te opereren pancreastumoren

december 2020

Sinds maart kunnen patiënten met een pancreastumor in het UZA ook worden behandeld met robotchirurgie. Een gespecialiseerd robotteam voert de complexe ingrepen, die minder invasief zijn voor de patiënt, uit. De resultaten zijn gunstig: patiënten herstellen sneller en met minder complicaties, en vaak kan de chirurg een groter deel van de pancreas sparen

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, pancreaschirurgie

Zwanger en kanker: 'Ik dacht in de eerste plaats aan mijn kindje'

Februari 2020

Eén op de duizend zwangere vrouwen krijgt kanker. Onder hen ook Betty (40), die tijdens haar chemotherapie een gezonde dochter op de wereld zette. 'Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen.'

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, oncologie, borstkliniek, oncologie algemeen

DFNA9: erfelijk gehoorverlies met evenwichtsproblemen

Februari 2020

Ongeveer 1000 Vlamingen en Nederlanders lijden aan DFNA9, een erfelijke vorm van gehoorverlies met evenwichtsstoornissen die begint op latere leeftijd. Patiënten krijgen vaak niet snel genoeg de juiste diagnose, en daar willen artsen en patiënten iets aan doen. 

Lees meer...

Geplaatst onder genetica, neus-keel-oorziekten