magUZA DECEMBER 2020


DOSSIER ZORG VOOR MOEDER EN KIND

 

Artikels

Medisch - Anicells geeft celtherapie stevige boost

Anicells – een spin-off van het UZA en de Universiteit ­Antwerpen – heeft een fabricagevergunning ­gekregen voor geavanceerde geneesmiddelen op basis van celtherapie. Die worden gebruikt als immuuntherapie, onder meer tegen kanker.

Lees verder

Medisch - Naar de seksuoloog na ziekte of ongeval?

Als seksuele intimiteit door een ziekte of ongeval in het gedrang komt, hoeft dat geen eindpunt te betekenen. Seksuologe Nathalie Jacquemyn helpt patiënten en koppels om de draad weer op te pikken.

Lees verder

Medisch - Robotchirurgie voor moeilijk te opereren pancreastumoren

Sinds maart kunnen patiënten met een pancreastumor in het UZA ook worden behandeld met robotchirurgie. Een gespecialiseerd robotteam voert de complexe ingrepen, die minder invasief zijn voor de patiënt, uit. De resultaten zijn gunstig: patiënten herstellen sneller en met minder complicaties, en vaak kan de chirurg een groter deel van de pancreas sparen

Lees verder

Gezond - Telemonitoring: een app voor plasproblemen

Dankzij nieuwe digitale techno­logie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.

Lees verder

Gezond - Helm halveert risico: fiets zonder kopzorgen!

Een autodeur zwaait plots open, je knalt er met je fiets tegenaan, gaat over de kop en loopt een hersenletsel op. Een fietshelm voorkomt zo’n ongeval niet, maar maakt de gevolgen wel minder ernstig.

Lees verder

Gezond - Sporten na kanker? Ga ervoor!

Met andere (ex-)kankerpatiënten leren golfen? Of liever mountainbiken en bergbeklimmen? Met vier nieuwe sport­trajecten van het UZA kan het. Coaches en sportbuddy’s ­helpen patiënten om fysiek en mentaal grenzen te verleggen.

Lees verder

Zorg - Zorgpartners tegen corona: 'Niemand staat er alleen voor'

De ingrijpende coronacrisis wakkert samenhorigheid en cocreatie in de zorg aan. Om patiënten ook vanop afstand te helpen, raken digitale oplossingen zoals telemonitoring versneld ingeburgerd. Huisartsen, thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra ondersteunen elkaar sterker dan ooit.

Lees verder

Zorg - DNR-code: keuzes rond het levenseinde: 'Moeilijke knopen hakken we samen door'

Willen we aan het einde van ons leven weinig zinvolle behandelingen ondergaan? Wie bepaalt wat zin heeft en hoe gebeurt dat? ‘Bij die evenwichtsoefening speelt de DNR-code een cruciale rol’, zegt Rudy Baumans, hoofdverpleegkundige neurologie. ‘Samen met de patiënt proberen we altijd tot een beslissing te komen die door iedereen wordt gedragen.’ We spraken met de teams van neurologie en intensieve neonatologie van het UZA.

Lees verder

Rubrieken