magUZA JANUARI 2019


DOSSIER TRAUMAZORG

 

Artikels

Medisch - Geavanceerde medische beelden wijzen de weg

Geavanceerde medische beelden brengen artsen dichter bij de juiste behandeling. In deze drie gevallen werd een ingrijpende operatie vermeden, een hersenprobleem doelgericht aangepakt en een tweede tumor net op tijd ontdekt.

Lees verder

Medisch - Oude medicijnen, nieuwe toepassingen

Vitamine B6 als middel tegen epilepsie, aspirine tegen darmkanker, soms worden bestaande geneesmiddelen gebruikt om heel andere aandoeningen te behandelen. Maar hoe ontdekken artsen zoiets?

Lees verder

Medisch - Hartproblemen na kanker: beter voorkomen

Omdat sommige kankerbehandelingen schadelijk zijn voor het hart, begon het UZA met een onco-cardiologische raadpleging. De bedoeling is om eventuele hartproblemen zo vroeg mogelijk op te sporen. 

Lees verder

Gezond - Heelhuids de skipiste af

Na een week hard werken in de auto stappen, 1.000 km rijden en dan ongetraind de heuvel af skiën. Hét recept om een been, pols of arm te breken. Hoe pak je het beter aan? Volg ons stappenplan!

Lees verder

Gezond - Stoppen met roken? Yes you can!

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? En vooral: hoe lukt het wel? We vragen het aan UZA-tabacologen Karine Colebrants, Dirk Quina en Steffi Van Uffelen.

Lees verder

Zorg - Vrouwelijke wetenschappers: gebeten door onderzoek

Eva Lion doet onderzoek naar een genezend kankervaccin, Angelique Van Ombergen analyseert de hersenwerking van Russische kosmonauten. Twee vrouwen, twee gedreven wetenschappers.

Lees verder

Zorg - UZA richt kinderraad op

Als de kinderen het voor het zeggen hadden in het ziekenhuis ... dan kwamen er een karaokemiddag en een pyjamaparty, maar ook meer aandacht voor gevoelens en steun voor de ouders. De nieuwe kinderraad van het UZA zit vol frisse ideeën.  

Lees verder

Zorg - Afdeling vernieuwd: meer comfort voor iedereen

Herstellen na een blaas- of maagoperatie kan voortaan op een volledig vernieuwde afdeling met meer licht en comfort. Voor patiënten met extreem overgewicht is er een aangepaste kamer.

Lees verder

Rubrieken

Witjas van dienst - Sociaal werker in het ziekenhuis