magUZA OKTOBER 2015


DOSSIER OBESITAS

 

Artikels

Medisch - 10 jaar kunstharten in het UZA

Tien jaar geleden deden de eerste kunstharten hun intrede in het UZA. Intussen hebben de hoogtechnologische pompen het leven van 62 patiënten gered of drastisch verbeterd.

Lees verder

Medisch - Hypospadie: opereren of niet?

Ongeveer 1 op de 200 jongens wordt geboren met hypospadie, een aandoening waarbij de plasbuis te laag uitmondt. 'Belangrijk is om de patiënt na een eventuele operatie niet zomaar los te laten.'

Lees verder

Medisch - Diabetes: het dagboek van Mathias

Mathias (13) kreeg in mei 2015 de diagnose diabetes type 1. Die eerste dagen in het ziekenhuis waren best heftig, met veel informatie én emoties te verwerken. Het verhaal van een bewogen week.

Lees verder

Gezond - Borstvoeding: goed voorbereid aan de start

Tijdens de internationale week van de borstvoeding in oktober wordt ook in het UZA borstvoeding in de kijker gezet. Want wat de natuur maakt, kun je niet verbeteren. Drie tips voor een succesvolle borstvoeding van lactatiekundige Marijke Van Hoeck.

Lees verder

Gezond - Probiotica: levende beestjes op uw bord?

Bacteriën en gisten associëren we met ziekte. Toch zijn er ook gunstige soorten die ons net gezonder maken: probiotica. Wat zijn dat precies en wat doen ze? Bio-ingenieur en microbiologe Sarah Lebeer geeft antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Lees verder

Zorg - JCI-kwaliteitslabel voor het UZA: 'We blijven continu verbeteren'

Grote vreugde in het UZA in augustus: het ziekenhuis kreeg het JCI-label toegekend, een internationaal kwaliteitslabel voor ziekenhuizen. Ver van mijn bed, denkt u? Toch niet. Juist voor patiënten is het kwaliteitslabel belangrijk.

Lees verder

Zorg - Kom bijtanken in Zorghotel Drie Eiken

Toen Anita (69) na een longontsteking het ziekenhuis mocht verlaten, bleek thuis revalideren niet haalbaar. Zorghotel Drie Eiken bood een prima alternatief. 'Ik kwam er mentaal en fysiek tot rust.'

Lees verder

Zorg - Vrijwilligers in het UZA: 'Je voelt je heel erg gewaardeerd'

'Vrijwilliger worden in het UZA is een van de beste beslissingen die ik de laatste jaren heb genomen', vindt Nine. Net als Leo begeleidt ze minder mobiele patiënten van hun kamer naar de therapieruimte en terug. En dat schenkt veel voldoening.  

Lees verder

Rubrieken

U zegt? - DNR?

Columns - Alles met mate ...

Columns - Zen en kwaliteit