Voorkom een gipsvlucht

De wintersportvakantie, velen kijken er al naar uit. Maar laat skiën en snowboarden nu tot de meest risicovolle sporten behoren als het gaat om blessures. Onder het motto een gewaarschuwde wintersporter is er twee waard, geeft Lieven Dossche, staflid dienst orthopedie en S.P.O.R.T.S., enkele tips om een retourtje met de gipsvlucht te voorkomen.

Fit lichaam

Zorg ervoor dat u in goede conditie bent. Een goede conditie vermindert de kans op blessures en verwondingen. Mocht u doorgaans niet of weinig sporten, begin dan al enkele weken voor uw wintersportvakantie met wat lichaamsoefeningen om uw conditie op te bouwen. U kunt natuurlijk ook naar een kunstpiste gaan.

Koude spieren, kwetsbare spieren

Eindelijk staat u op de sneeuwhelling, klaar om er vanaf te sjezen. Temper uw enthousiasme even want uw spieren zijn nog niet opgewarmd. En een koude spier is kwetsbaarder voor blessures dan een warme. Een goede warmingup is dus belangrijk. Het advies luidt dan ook: begin langzaam met sporten en voer het tempo geleidelijk op tot het niveau waarop u wilt sporten.

Uitgerust de piste op

Een vermoeid lichaam loopt meer risico op blessures dan een uitgerust. Neem daarom voldoende rust na uw (lange) heenreis richting skioord. Wees ook alert op het einde van de dag. U wilt dan nog die laatste afdaling doen maar vaak functioneren lichaam en geest niet meer optimaal. Een blessure is dan snel opgelopen.

Materiaal tiptop in orde

Voor een optimale veiligheid is de keuze van het juiste materiaal essentieel. Verkeerd materiaal of foutief gebruik ervan vergroot de kans op ongevallen. Het is verstandig om uw materiaal door een vakman na te laten kijken.

Ken uw skitalenten

Ski binnen uw mogelijkheden en wees eerlijk tegenover uzelf wat u wel en wat u niet kunt. Uzelf overschatten kan tot onveilige situaties leiden met ongevallen tot gevolg. Werk ook aan uw valtechniek. Blessures bij ongevallen op lage snelheid zijn te voorkomen door helemaal uit te glijden totdat u stil ligt. Sta pas dan weer recht zodat u de kruisbanden niet onnodig belast.

Bescherm uw lichaam

Naast het dragen van goede skikleding, handschoenen en skibril is het raadzaam om bepaalde lichaamsdelen extra te beschermen. Snowboarders dragen best pols- en rugbescherming, skiërs eerder kniebeschermers. Daarnaast is het dragen van een helm aangeraden, zeker voor kinderen. Een helm vermindert het risico op hoofdletsels bij vallen en botsingen aanzienlijk.

Vals gevoel van veiligheid

Met al die beschermmiddelen kan u een gevoel van veiligheid krijgen, dat u alles aankan. Echter niets is minder waar. Beschermmiddelen mogen nooit een reden zijn om uw sportgedrag aan te passen en meer risico te nemen.

Snelle aanpak van sportletsels


S.P.O.R.T.S. is het sportmedisch centrum van het UZA en verenigt een hele waaier medische specialisten onder één dak. Zo kunnen ze sportmedische problemen met succes aanpakken en trainingsdoelstellingen van sporters mee helpen waarmaken. Ook voor uw al dan niet verplichte sportmedische keuring kunt u bij S.P.O.R.T.S.
terecht.

Meer info? www.uza.be/sports of tel. 03 821 42 02
(8.00-17.00 uur).

Bron: maguza.be