Kanker te slim af in 7 stappen

Als iemand kanker krijgt, is dat altijd onverwacht én onrechtvaardig. Een sluitend recept om kanker te voorkomen, is er helaas niet. Toch kunt u een en ander doen om uw risico aanzienlijk te verkleinen. Met deze zeven tips bent u alvast goed op weg.

1. Rook niet

Roken verhoogt sterk het risico op longkanker: de kans dat u als roker een longtumor krijgt, bedraagt 17 %. Zowat 80 % van alle longkankerpatiënten zijn rokers of ex-rokers. Stoppen heeft op elke leeftijd zin. Het verlaagt uw risico op longkanker en u voelt zich op korte termijn beter. Roken verhoogt overigens ook het risico op diverse andere kankers. Alles bij elkaar is roken verantwoordelijk voor 25 % van alle kankerdoden. Stoppen lukt het best onder begeleiding van een arts of tabacoloog.

Info rookstopprogramma UZA: T 03 821 51 90 of rookstop@uza.be

2. Leef en eet gezond 

Een goed of aanvaardbaar gewicht, gezonde en gevarieerde voeding en genoeg beweging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Of elk van die factoren afzonderlijk uw risico op kanker verlaagt, is moeilijk te zeggen. Vast staat echter dat mensen met een gezonde levensstijl minder vaak kanker krijgen. Denk aan het totaalplaatje: door gezond te eten en genoeg te bewegen, volgt dat gezonde gewicht vanzelf. Probeer dagelijks vijf porties groente en fruit te eten en wissel af tussen vlees, vis en gevogelte. Overdrijf niet met rood vlees en bereide vleeswaren.

3. Drink met mate

Alcohol verhoogt rechtstreeks of onrechtstreeks het risico op keel-, slokdarm-, lever-, pancreas- en darmkanker. Niet iedereen die overmatig drinkt, krijgt kanker. U hoeft echter ook geen alcoholist te zijn om uw risico te vergroten. Drinkt u regelmatig meer dan het aanbevolen maximum, dan loopt u meer risico. 

4. Bescherm uw huid tegen de zon

Als u zich onvoldoende beschermt tegen de zon, loopt u meer risico op maligne melanoom, een erg agressieve vorm van huidkanker. Vooral zonnebrand is nefast, maar ook fanatiek zonnen – lees: met een melkwit velletje gaan zonnekloppen op het heetst van de dag – doet uw risico toenemen. Kinderen zijn het kwetsbaarst: hoe vaker mensen tijdens hun jeugd verbranden, hoe hoger hun kans op melanoom. Gaat u de zon in, smeer u en uw kinderen dan elke twee uur rijkelijk in. Zoek tussen 11 en 15 uur bij voorkeur de schaduw op.

5. Ga voor vaccinatie

In Vlaanderen worden alle meisjes van het eerste jaar middelbare school uitgenodigd om zich gratis te laten vaccineren tegen het HPV-virus, verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt tegen enkele varianten van het virus die samen verantwoordelijk zijn voor zowat 80 % van alle baarmoederhalskankers. Denk ook aan het vaccin tegen hepatitis B: chronische hepatitis B kan leiden tot leverkanker. Voor baby’s wordt het vandaag standaard aangeboden, maar ook volwassenen kunnen zich laten vaccineren.

6. Neem deel aan screening(s)

Bent u een vrouw tussen 50 en 69 jaar oud, dan kunt u uw risico om aan borstkanker te sterven drastisch verminderen door aan de borstkankerscreening deel te nemen. Het bevolkingsonderzoek heeft het aantal overlijdens door borstkanker duidelijk doen dalen. Vanaf 2014 zullen alle Vlamingen tussen 50 en 74 jaar ook worden uitgenodigd om tweejaarlijks deel te nemen aan een screening voor darmkanker. Als de opkomst groot genoeg is, zou dat het aantal overlijdens door darmkanker op termijn moeten verlagen met 30 %.

7. Wees lief voor het milieu

Het staat vast dat kankerverwekkende stoffen in de omgeving mee aan de basis liggen van het toenemende aantal kankers. Om welke stoffen het gaat en welke kankers daardoor worden bevorderd, is echter niet duidelijk. Uiteraard hebt u als individu maar een kleine impact op uw leefomgeving, maar u kunt alleszins uw steentje bijdragen, ook door uw kinderen bewust te maken van het belang van milieubewust leven.

Info: www.kanker.be

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op