Gezond

Luchtvervuiling: kinderen zijn extra kwetsbaar

augustus 2020

Luchtvervuiling is slecht voor de luchtwegen en het hart en kinderen zijn extra kwetsbaar. Daar twijfelt haast niemand nog aan, al is de gezondheidsimpact van die vervuiling nog lang niet ontrafeld. Het UZA wil het onderzoek vooruithelpen en de samenleving van de risico’s bewustmaken, met harde feiten in de hand.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, longziekten, longziekten kinderen, kindergeneeskunde

Geniet, maar sport met mate

augustus 2020

Geeft intensief sporten hartproblemen op latere leeftijd? En hoe sport je dan wel gezond? De dienst cardiologie onderzoekt het met de studie Master@Heart. Want ook voor sporten en het hart geldt: trop is soms teveel.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, sportgeneeskunde

Ondervoeding in het ziekenhuis

Februari 2020

Een op de drie patiënten die in het UZA worden opgenomen, loopt risico op ondervoeding. Hoe gevaarlijk is dat en wat kun je ertegen doen? Michaël Sels, hoofddiëtist, geeft uitleg.


 
Lees meer...

Geplaatst onder voeding

Tips voor shiftwerkers

Februari 2020

Werken in shifts of ploegen kan je lichaam behoorlijk ontregelen, met slaap- en gezondheidsproblemen tot gevolg. Ook daar heeft het multidisciplinair slaapcentrum van het UZA ervaring mee. Enkele aanbevelingen van een slaapexpert.


 
Lees meer...

Geplaatst onder slaapcentrum

Jongeren en alcohol: hoeveel is te veel?

Oktober 2019

Spoedafdelingen zien steeds jongere tieners met alcoholintoxicatie binnenkomen. Een op drie 17- tot 18-jarigen doet minstens een keer per maand aan bingedrinken, erg veel drinken op korte tijd. Nochtans is alcohol juist voor jongeren extra schadelijk. Wat kunnen we doen?

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, intensieve zorg, psychiatrie, spoed