Gezond

Telemonitoring: een app voor plasproblemen

december 2020

Dankzij nieuwe digitale techno­logie kunnen zorgverleners patiënten ook vanaf afstand opvolgen. In volle coronatijd schakelden urologen van het UZA over op telemonitoring voor problemen aan de lagere urinewegen. ‘Dat is comfortabeler voor de patiënt en het levert betere meetresultaten op’, zegt prof. dr. Gunter De Win.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, pijncentrum, verloskunde, urologie

Helm halveert risico: fiets zonder kopzorgen!

december 2020

Een autodeur zwaait plots open, je knalt er met je fiets tegenaan, gaat over de kop en loopt een hersenletsel op. Een fietshelm voorkomt zo’n ongeval niet, maar maakt de gevolgen wel minder ernstig.

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, neurochirurgie

Sporten na kanker? Ga ervoor!

december 2020

Met andere (ex-)kankerpatiënten leren golfen? Of liever mountainbiken en bergbeklimmen? Met vier nieuwe sport­trajecten van het UZA kan het. Coaches en sportbuddy’s ­helpen patiënten om fysiek en mentaal grenzen te verleggen.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie algemeen

Luchtvervuiling: kinderen zijn extra kwetsbaar

augustus 2020

Luchtvervuiling is slecht voor de luchtwegen en het hart en kinderen zijn extra kwetsbaar. Daar twijfelt haast niemand nog aan, al is de gezondheidsimpact van die vervuiling nog lang niet ontrafeld. Het UZA wil het onderzoek vooruithelpen en de samenleving van de risico’s bewustmaken, met harde feiten in de hand.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, longziekten, longziekten kinderen, kindergeneeskunde

Geniet, maar sport met mate

augustus 2020

Geeft intensief sporten hartproblemen op latere leeftijd? En hoe sport je dan wel gezond? De dienst cardiologie onderzoekt het met de studie Master@Heart. Want ook voor sporten en het hart geldt: trop is soms teveel.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, sportgeneeskunde