Francesco (5) heeft hemofilie: 'Spelen mag, maar voorzichtig'

Toen Francesco begon te kruipen, stond hij vol blauwe plekken. De diagnose: een ernstige vorm van hemofilie. Vandaag is hij vijf en komt hij drie keer per week naar het UZA voor een levensnoodzakelijke prik.

Samen met zijn zusje dolt Francesco door de consultatieruimte, druk in de weer met het vliegtuigje dat hij van de verpleegkundige kreeg. In het gespecialiseerde centrum voor stollingsstoornissen van het UZA is hij kind aan huis.
Mama Roberta Vanroy: ‘Francesco’s bloed stolt te weinig, wat gevaarlijk is als hij valt of zich verwondt. Als hij tijdens het spelen een flinke smak maakt, moeten we naar het ziekenhuis. Een tijd hebben we Francesco beenbeschermers en een helmpje laten dragen op de speelplaats, maar daarmee werd hij te veel aangestaard. Nu vragen we hem gewoon om voorzichtig te zijn. Gelukkig werk ik zelf op zijn school. Als hij valt, ben ik meteen bij hem.
Francesco is in behandeling bij dr. Philip Maes. Elke week krijgt hij drie inspuitingen met medicatie die de stolling bevordert. Zelf prikken durf ik nog niet omdat zijn aders heel fijn zijn. Er is een paar keer geprobeerd om een Port-a-Cath (implanteerbaar poortje dat directe toegang geeft tot een diepe ader) aan te leggen, maar dat leidde telkens tot ernstige ontstekingen.
Al dat prikken is niet fijn, maar gelukkig is verpleegkundige Ann heel vindingrijk. De ene keer haalt ze een toverhandschoen boven, de andere keer leidt ze Francesco af met een boekje van Cars. Ook dr. Maes is heel goed met kinderen. Als hij zegt dat Francesco een tijdje niet op de trampoline mag, luistert hij.’

Info: dienst pediatrie UZA, T 03 821 32 51

Bron: maguza.be