Eczeem en allergie: twee handen op één buik?

Eczeem is niet gevaarlijk, maar kan voor behoorlijk wat ongemak en slapeloze nachten zorgen. Veel smeren én de eventuele allergische oorzaak aanpakken geeft de beste resultaten. Vier vragen en antwoorden over eczeem.

Wat zijn de oorzaken van eczeem?
Eczeem uit zich als rode, droge en schilferige plekken die jeuken. Qua oorzaak zijn er twee types: atopisch eczeem, waarbij allergische factoren een rol spelen, en niet-atopisch eczeem, waarbij dat niet het geval is. Bij baby’s met eczeem is er vaak een voedselallergie in het spel. Bij iets oudere kinderen kunnen ook andere allergenen een rol spelen, zoals kattenhaar, pollen of stof. Daarnaast zijn er nog andere factoren die het eczeem kunnen verergeren: infecties, agressieve zeep, synthetische kleding, stress, tandjes krijgen, grote hitte of koude …

Hoe behandelt u eczeem?
Als er sprake is van een allergie, komt het erop aan contact met het allergeen te vermijden. In dat geval moet uw kind dus bijvoorbeeld bepaalde voeding vermijden of uit de buurt van katten blijven. Probeer ook de andere uitlokkende factoren tot een minimum te beperken. Daarnaast is een lokale behandeling met zalven en crèmes nodig, omdat de huid goed moet worden gehydrateerd. De dienst allergologie heeft daarvoor een goede samenwerking met de dermatologen. Zij schrijven meestal een cortisonehoudende zalf voor om opstoten te beteugelen, naast een onderhoudscrème voor de periodes tussenin. Soms krijgen kinderen ook medicatie tegen de jeuk. De bedoeling is het kind zoveel mogelijk comfort te geven. Opstoten zijn zelfs met de meest rigoureuze aanpak nooit helemaal te vermijden, maar wel sterk te beperken.

Is eczeem een ernstige aandoening?
Eczeem is niet gevaarlijk en laat geen littekens na, maar het probleem kan wel een grote impact hebben. Als uw baby zich voortdurend ongemakkelijk voelt of uw kind niet kan slapen van de jeuk, is dat wel degelijk een ernstig probleem. Bij de meeste kinderen verdwijnt de aandoening gelukkig spontaan tussen twee en vier jaar.

Hebben kinderen met eczeem later meer kans op astma?
Kinderen met atopisch eczeem hebben inderdaad een verhoogd risico op astma en hooikoorts. Als uw kind vroeger eczeem heeft gehad en een paar jaar later last krijgt van een chronische hoest of kortademigheid, is het dan ook verstandig om het op allergieën te laten controleren.


Info: Dienst allergologie UZA, T 03 821 32 99,  dienst dermatologie UZA, T 03 821 32 72, dienst pediatrie UZA, T 03 821 32 51

Bron: maguza.be