3 x erfelijke hartproblemen

Er zijn drie belangrijke groepen erfelijke hartproblemen.

Hartspierziekten. De bouw en architectuur van het hart zijn verstoord, waarbij vooral het hartspierweefsel is aangetast.

Behandeling? Medicatie, plaatsing van een Interne Cardioverter Defibrillator ICD, hartoperatie of radiofrequente ablatie, een ingreep waarbij kleine littekens worden gemaakt in het hart om hartritmestoornissen te voorkomen.

Hartritmestoornissen. Levensbedreigende erfelijke vormen zijn ventrikeltachycardie (VT), een abnormaal snel hartritme met zijn oorsprong in de hartkamer, en ventrikelfibrillatie (VF), een abnormaal ritme dat ontstaat door elektrische chaos in de hartkamers. Beide vormen komen vaak voor in geval van een erfelijke hartziekte en zijn bijna altijd de oorzaak van een plots overlijden bij deze patiënten. 

Behandeling? Medicatie, plaatsing van een ICD of radiofrequente ablatie (zie boven).  

Verwijding van de aorta. De aorta is abnormaal breed ter hoogte van de aansluiting met het hart. Daardoor raakt de aortawand verzwakt en kan die scheuren. 

Behandeling? Medicatie of een operatie waarbij een gedeelte van de aorta wordt vervangen.

Meer info: dienst cardiogenetica UZA, T 03 821 35 38 of 03 821 33 04, dienst cardiologie UZA, T 03 821 35 38, dienst medische genetica UZA, T 03 275 97 74

Bron: maguza.be