Foto: Dazeley

Specialisten zien meer blaasproblemen door ketaminegebruik: "Dag en nacht moet ik om de tien minuten naar het toilet"

Urologen maken zich zorgen over het toenemende gebruik van de partydrug ketamine onder jongeren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en dat wordt ook aan onze redactie bevestigd. Het gebruik van het middel kan leiden tot ernstige blaasaandoeningen want ketamine vreet de beschermingslaag van je blaas weg. Jarne, een schuilnaam, getuigt: "Ik heb verschrikkelijke pijn en moet om de tien minuten naar het toilet."

Special K, Kit Kat of Vitamine K: het zijn verschillende namen voor ketamine. Het middel dat onder andere gebruikt wordt om paarden te verdoven tijdens operaties, wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt als partydrug. Een neveneffect van ketamine is het optreden van hallucinaties en een dronken gevoel. En laat dat net de aantrekkingskracht zijn bij feestgangers.

Hendrik Peuskens, psychiater en voorzitter van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Drugs, geeft aan dat hij steeds meer mensen over de vloer krijgt met een ketamineverslaving en de bijhorende lichamelijke problemen. Ook de blaas lijdt ernstig onder het gebruik van de drug: "Ik verwijs steeds vaker patiënten door naar urologen."

Tien jaar geleden kwamen er 2 à 3 patiënten per jaar langs, vorige week alleen al had ik 5 doorverwijzingen

Gunter De Win, Uroloog UZ Antwerpen

Zo ziet uroloog Gunter De Win (UZ Antwerpen) het aantal patiënten met ernstige blaasaandoeningen fors stijgen. "Tien jaar geleden kwamen er 2 à 3 patiënten langs per jaar met deze problemen", zegt De Win. "Terwijl ik vorige week alleen al 5 doorverwijzingen had."

"Ketamine vreet heel de beschermingslaag van je blaas weg", legt hij uit. "Er komen wonden in de blaas. Als die in contact komen met urine, doet dat verschrikkelijk veel pijn."

"Er zijn weinig pijnstillers tegen opgewassen. Ketamine helpt wél bij die pijn. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Daarnaast krimpt je blaas ook. In een normale blaas kan zo'n 500 milliliter. Bij ketaminegebruikers kan dat zo'n 20 à 30 milliliter zijn. Tijdens een consultatie moeten ze die verschillende keren onderbreken om dringend te gaan plassen."

5 gram

"Ik moet om de tien minuten naar het toilet, heel de dag en nacht lang", getuigt Jarne* (34). Hij probeerde voor de eerste keer ketamine toen hij 18 jaar was. "In het begin was dat een beetje. Maar je bouwt er snel een tolerantie voor op, waardoor je steeds meer en meer neemt. Tot ik 5 gram ketamine per dag gebruikte."

"Ik heb verschrikkelijk veel pijn. Ik wens het niemand toe. Ik heb al veel gehuild. Het is echt zwaar. Ik hou me echt vast aan mijn dochtertje en vriendin."

Vicieuze cirkel

Jarne wil graag afkicken, maar geeft aan dat hij dat niet alleen kan. "Als je al zo lang ketamine hebt gebruikt, geraak je daar niet zomaar van af. Ik heb me aangemeld bij een afkickcentrum, maar daar zeggen ze dat ik pas kan komen wanneer de problemen met mijn blaas zijn opgelost. Of toch tot een punt dat ik niet om de tien minuten naar het toilet moet. Maar dat zal pas beteren wanneer ik clean ben."

"Ik ga wel naar de uroloog, en die zou botox kunnen spuiten in mijn blaas om tijdelijk te helpen. Maar daar moet ik eigenlijk ook al even clean voor zijn. Ik zit dus in een vicieuze cirkel."

Het is poepsimpel om aan ketamine te geraken

Jarne

Jarnes vriendin Flo, ook een schuilnaam, probeert hem te helpen maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Ik heb een code op zijn gsm gezet, zodat hij geen dealers meer kan bellen", zegt Flo. "Ik verstop ook de autosleutels. Maar ik kan maar zoveel doen. Ik kan hem niet altijd tegenhouden. Hij kan meestal binnen de twee minuten iemand vinden die ketamine verkoopt."

"Het is poepsimpel om eraan te geraken", bevestigt Jarne. "Alleen hier in de buurt ken ik zo'n vijf mensen die verkopen. En die verkopen zo'n 200 gram per week. Je weet dat er dus veel mensen zijn die ketamine gebruiken."

Grote medische gevolgen

Uroloog De Win zag dik tien jaar geleden een gelijkaardige opmars van patiënten in zijn praktijk in Londen. "Daar moesten we in de meest extreme gevallen tot een niertransplantatie overgaan. Er zijn ook patiënten die verder moeten met een stoma of met een nieuwe blaas." De Win wil jongeren dan ook waarschuwen om het niet zo ver te laten komen.

Ook Jarne hoopt met zijn verhaal jongeren te overtuigen om niet met ketamine te beginnen: 'Ik kan alleen maar aanraden om ermee te stoppen. Ik wens de gevolgen niemand toe. Als mensen zien wat het met mij heeft gedaan, dan denken ze er hopelijk beter over na".

Zit je met vragen over drugs? Dan kan je terecht bij De Druglijn.

Meest gelezen