Overslaan en naar de inhoud gaan
Het traumateam van AZ Voorkempen verzorgt een traumapatiënt.JPG
Investeren in gezondheid

In 2020 werd de spoeddienst van AZ Voorkempen internationaal erkend als lokaal traumacentrum. Drie jaar later herbevestigt een onafhankelijke externe audit door DGU (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie) het hoge niveau van traumazorg in de Voorkempen. Het Antwerps Traumanetwerk groeit intussen verder uit tot een boegbeeld voor de rest van Vlaanderen.  

Traumazorg voor betere overlevingskansen en sneller herstel

Waarom is het zo belangrijk om in te zetten op gespecialiseerde traumazorg? Dr. Nicolas Léonard, medisch diensthoofd urgentiegeneeskunde, licht toe: “Van bepaalde ongevallen weten we dat ze ernstige letsels veroorzaken. Dat gaat dan bijvoorbeeld over een val van meer dan één verdieping of een verkeersongeval aan meer dan 70 km per uur. Het is van levensbelang om die letsels zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Dit maakt niet alleen het verschil tussen leven of dood, maar heeft ook een positieve impact op de revalidatie en nazorg voor het slachtoffer.”

Heraccreditatie DGU waarborg voor lokale traumazorg

“Als traumacentrum investeren we continu in extra infrastructuur en apparatuur en voorzien we regelmatig gespecialiseerde opleidingen”, aldus dr. Sebastiaan Martens, urgentiearts en traumacoördinator in AZ Voorkempen. “We hebben op spoed 24 op 24 een gespecialiseerd traumateam klaarstaan. Verschillende andere disciplines in het ziekenhuis zijn ook nauw betrokken bij de traumaopvang. Die multidisciplinaire samenwerking is essentieel voor goede traumazorg.”

Na een jarenlange voorbereiding ontving de spoeddienst van AZ Voorkempen in februari 2020 het kwaliteitslabel van lokaal traumacentrum van de DGU. “Vlak daarna barstte de coronacrisis los, wat enkele jaren extra druk uitoefende op alle spoeddiensten wereldwijd. We zijn dan ook extra trots op dit resultaat. Het toont aan dat onze traumazorg ondanks al deze uitdagingen een hoog niveau aanhoudt”, aldus dr. Léonard.

Antwerps Traumanetwerk

Zoals er criteria zijn om te bepalen wanneer het traumaprotocol wordt opgestart, zijn er ook criteria om te bepalen welk niveau van traumazorg vereist is. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) is erkend als supra-regionaal traumacentrum. Begin dit jaar ontving Ziekenhuis Geel het label van regionaal traumacentrum. Samen met het lokaal traumacentrum AZ Voorkempen maken ze deel uit van het Antwerps Traumanetwerk (ATN).

Dr. Philip Verdonck, traumacoördinator van UZA, legt uit wat de voordelen hiervan zijn: “Binnen het netwerk delen we kennis en expertise met elkaar. De traumazorg wordt niet alleen verleend door een enkel ziekenhuis, maar ook door een netwerk dat nauw samenwerkt om ernstig gewonde slachtoffers te verzorgen daar waar het nodig is naargelang de complexiteit.”   

In de provincie Antwerpen zijn nog enkele andere ziekenhuizen hard aan het werk om toe te treden tot het ATN. Met een vertegenwoording op alle niveaus van traumazorg en een nauwe samenwerking vormt het ATN een voorbeeld voor andere provincies in het land.