Links: Annick Gilles, hoofdaudioloog UZA.© Wim Kempenaers/Kris Van Exel

UZA-professor waarschuwt: “Ga niet meer naar evenementen zonder gehoorbescherming”

Festivals, concerten, discotheken, maar ook trouwfeesten: eigenlijk mogen we ze niet meer betreden zonder gehoorbescherming. Dat zegt Annick Gilles, hoofdaudioloog en hoofd van de tinnituskliniek van het UZA. Belangrijk is ook om de oordopjes op elk moment te blijven dragen.

Greg Van Roosbroeck

LEES OOK. GETEST. De beste oordopjes op Tomorrowland? Gratis blijkt rommel, maar je moet niet per se voor de duurste gaan

“Wie te allen tijde geen risico wil lopen, mag niet meer zonder oordoppen naar evenementen met versterkte muziek”, zegt hoofdaudioloog Annick Gilles. “Er is vandaag een wetgeving die het aantal decibels regelt, maar medisch gezien kunnen die niveaus nog steeds gehoorschade veroorzaken. Vaak wordt uren aan een stuk naar luide muziek geluisterd. De laatste jaren zelfs dagen. Dat maakt het extra gevaarlijk.”

Op zulke events is het van groot belang om gehoorbescherming te blijven dragen, en die niet voor het gemak een kwartiertje uit te doen. “Elke minuut met een hoog geluidsniveau kan permanente schade veroorzaken”, waarschuwt Gilles. “Hoe meer minuten zonder bescherming, hoe groter de kans op schade. Eigenlijk mag je oordopjes alleen uitdoen als je van de weide bent: als je iets gaat eten of drinken. Zodra je terug naar muziek gaat luisteren, moeten ze opnieuw in.”

Niet urenlang op eerste rij

Die oordoppen moeten dan best op maat gemaakte exemplaren zijn, vindt Gilles. “Ze zijn gefabriceerd volgens jouw gehoorgang. Dus garanderen ze als enige oordoppen dat jouw gehoorgang volledig afgesloten wordt. Bovendien zitten ze goed en hebben ze een speciale filter zodat het geluid kwalitatief blijft. Let wel: wie nog niet toe is aan op maat gemaakte exemplaren, is nog altijd beter af met niet op maat gemaakte dan met niks.”

Toch moeten we ook met gehoorbescherming nog uitkijken op festivals en concerten, vindt Gilles. “Zelfs met oordoppen moeten we niet urenlang op de eerste rij gaan staan. Oordoppen verminderen het aantal decibels met 10 tot 15. Een halfuurtje op de eerste rij tijdens het optreden van je favoriete artiest kan dus geen kwaad. Maar probeer over het algemeen toch altijd minstens tien tot vijftien meter van de luidsprekers te blijven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER