Zorg

Laatstejaars geneeskunde houden benefiet voor junglekinderen

april 2008

Manoj Kispotta (26) groeide op in een Indiaas kindertehuis. Dankzij financiële adoptie, geregeld via S.O.S. Jungle Kids Dhanwar-India, kon hij naar de unief, eerst in India en daarna in eigen land. Vandaag wil hij helpen de gezondheidszorg in zijn geboortestreek te verbeteren, een project waarbij het UZA en prof. dr. Luc Beaucourt hem willen steunen. De laatstejaars geneeskunde van de Universiteit Antwerpen (UA) houden op 23 mei 2008 een benefiet.

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, internationaal

Palliatief supportteam

april 2008

Patiënten willen beter worden en artsen willen hun patiënten beter maken. Dat is nu eenmaal eigen aan een ziekenhuis. Maar soms is een genezende behandeling niet meer mogelijk en wordt het comfort van de patiënt het voornaamste aandachtspunt. Het palliatief supportteam van het UZA ondersteunt patiënten en hun familie maar ook artsen en verpleegkundigen bij het nemen van die vaak moeilijke stap.

Lees meer...

Repatriëring van buitenlandse patiënten vanuit het UZA

december 2007

Het zal je maar overkomen. Je krijgt in het buitenland een ernstig ongeval en na maanden van revalidatie ben je eindelijk genoeg hersteld om naar huis te keren. Maar: een gewone autorit is niet haalbaar en het is onduidelijk of je verzekeraar de kosten van een repatriëring op zich neemt. De dienst patiëntenbegeleiding van het UZA doet in dat geval al het mogelijke en het onmogelijke om de patiënt uit die onzekerheid te halen en hem alsnog thuis te krijgen.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal, patiëntenbegeleiding

Het NAF-project in Armenië (2007)

september 2007

In 1988 deed een vreselijke aardbeving Armenië op zijn grondvesten daveren. Artsen en verpleegkundigen van verschillende Vlaamse ziekenhuizen, waaronder ook het UZA, vlogen naar het rampgebied om er slachtoffers met nierbeschadiging te behandelen. Een initiatief dat is uitgemond in blijvende ondersteuning en zo een positieve kentering in gang heeft gezet.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal, hepatobiliaire, transplantatie heelkunde, endocriene heelkunde

UZA-spoedchirurg met blauwhelmen naar Zuid-Libanon

juni 2007

Dr. Bart Vanderheyden, militair arts en UZA-chirurg, trok in het najaar van 2006 voor zes weken naar Libanon met de Belgische blauwhelmen. 'Wat me in dat werk zo aanspreekt, is dat je de hele dag bezig bent met het verlenen van essentiële, soms levensreddende ingrepen. Voor de arme plaatselijke bevolking waren wij vaak de enige kans op hulp.'

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, internationaal