Zorg

Specialisatie in Rotterdam

maart 2006

Een jaar lang treinde maag-darmspecialist dr. Tom Moreels van Antwerpen naar Rotterdam voor een opleiding in het universitair ziekenhuis Erasmus MC. Werken in een Nederlands ziekenhuis: hoe anders is dat? ‘Nederlandse artsen werken minder lang voor een hoger loon. Keerzijde van de medaille is het rigide wachtlijstensysteem waarvan – zelfs bij dringende problemen - niet wordt afgeweken’, klinkt het.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

UZA-helikopter: terugblik

december 2005

Tussen juni 2004 en eind 2005 schakelde het UZA een helikopter in om tijdens de werken aan de Antwerpse Ring dringend ziekenvervoer vanuit andere ziekenhuizen te kunnen verzorgen. Met gemiddeld bijna twee transporten per dag was het project een succes. ‘Het is spijtig dat we de helikopter niet blijvend kunnen inzetten’, zegt initiatiefnemer prof. dr. Luc Beaucourt, diensthoofd spoedgevallen in het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

Paraboolvluchten: UZA werkt in opdracht van ESA

september 2005

In opdracht van het Europese ruimtevaartbureau ESA was prof. dr. Floris Wuyts, hoofddocent fysica aan de UA en verbonden aan de NKO-afdeling van het UZA, in maart aangesteld als projectleider en proefpersoon tijdens een aantal paraboolvluchten in Bordeaux. Op het programma stond het onderzoek naar evenwichtsstoornissen. Het mag verbazen maar sommige patiënten vertonen dezelfde evenwichtsstoornissen als vele astronauten tijdens hun ruimtereis. De zwaartekracht, of liever de afwezigheid ervan, speelt daarbij een rol. En dat op aarde?

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal, n.k.o.

Chris Beirens bouwt verpleegpost in Burkina Faso

juli 2005

Tot begin 2005 werkte Chris Beirens op de afdeling patiëntenbegeleiding van het UZA, maar haar hart ligt in het verre Afrika. Na een cursus Afrikaans pottenbakken ging ze voor het eerst naar Burkina Faso en werd er meteen getroffen door het hemeltergende onrecht dat honger heet. Daar moest ze iets aan doen. In 1997 – op haar 44e – besloot ze verpleegkunde te studeren en deed er sociale en tropische verpleegkunde gelijk maar bij. In 2001 kocht ze er een terrein met vier kleine huisjes en bouwde er een eigen woning bij; in twee van de huisjes is nu een verpleegpost gehuisvest. Meet Chris Beirens, verpleegkundige en onverzettelijke voorvechtster van ‘een volk met een enorm potentieel, maar dat de twijfelachtige eer heeft geboren te zijn in het tweede armste land ter wereld’.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

UZA rukt uit naar tsunamigebied

april 2005

De desastreuze vloedgolf die op tweede kerstdag 2004 de kusten van Zuidoost-Azië overspoelde, kostte het leven aan meer dan 300.000 mensen en liet talloze andere slachtoffers gewond of dakloos achter. Een medisch team onder leiding van UZA-kindercardioloog dr. Bert Suys trok op 9 januari 2005 naar het Indonesische eiland Sumatra om er hulp te bieden aan de vele getroffen kinderen.

Lees meer...