Zorg

Mooi vanbuiten, sterker vanbinnen

Januari 2010

Als je er goed uitziet, voel je je ook beter. Dat is het idee achter Look good, feel better, een workshop rond lichaams- en gelaatsverzorging die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gratis aanbiedt. ‘Het draait om veel meer dan make-up’, zegt huidconsulente Miche Garritsen.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, gynaecologie, oncologie, gynaecologische kanker, borstkliniek

Diabetes de baas dankzij educatie

Oktober 2009

Een gewoon leven leiden met diabetes kan perfect, maar je moet weten hoe. Hoe vermijd je een te lage suikerspiegel? Wat doen als je gaat sporten? Hoe voorkom je complicaties? Educatie vormt dan ook dé hoeksteen van de behandeling. Een gesprek met het diabeteseducatieteam van het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, diabetes, obesitas

1979-2009: (r)evolutie in de zorg

Oktober 2009

Van kwikthermometers en vuistdikke medische dossiers naar digitale radiografie en piepende monitors: in 30 jaar tijd onderging de patiëntenzorg in het UZA een hele gedaanteverwisseling. Drie bevoorrechte getuigen zetten de meest in het oog springende veranderingen op een rijtje.

Lees meer...

Geplaatst onder verpleegkunde, patiëntenbegeleiding

Cliniclowns doen zieke kinderen lachen

Oktober 2009

In de tas van Peeke zitten een bange knuffel, kookpotjes, een konijn dat graag wortels eet, een zwembroekje en flesje zeepsop. Alles wat ze nodig heeft om een ziek kind een beetje gelukkig te maken. Want dat is wat Cliniclowns doen.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, patiëntenbegeleiding, pediatrie algemeen

Kinderen en pijn: toverzalf helpt echt

Juli 2009

Kinderen die een ingreep of een pijnlijk onderzoek moeten ondergaan, krijgen vaak nog te weinig pijnstilling. Nochtans zijn er genoeg middelen die, verstandig gebruikt, écht geen kwaad kunnen. Het UZA heeft sinds kort een nieuw pijnbeleid voor kinderen dat de traantjes drastisch moet verminderen.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, kinderheelkunde, pediatrie algemeen