Zorg

UZA bouwt drijvende spoeddienst voor Congo

oktober 2006

Een drijvende eerste-hulppost: zo kun je de boot die vanaf het najaar van 2006 de Congorivier in Congo-Brazzaville bevaart het best omschrijven. De dienst spoedgevallen en de technische dienst van het UZA engageerden zich om de boot tegen kostprijs om te bouwen en uit te rusten. Het vaartuig wordt ingezet om medische hulp te verlenen in moeilijk bereikbare gebieden.

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, internationaal

Thaise anesthesisten in het UZA

juni 2006

Ze heten voluit dr. Suraphong en Sratwadee Lorsomradee maar laten zich voor het gemak dr. Sur en dr. Amy noemen. We spreken over het Thaise anesthesistenpaar dat anderhalf jaar in Antwerpen verblijft om in het UZA nieuwe kennis en technieken op te steken. Daarnaast proberen de twee ook wat Vlaamse cultuur mee te pikken. Al geven ze eerlijk toe dat hun favoriete plekjes in Antwerpen... de Thaise supermarktjes in China Town zijn.

Lees meer...

Geplaatst onder anesthesiologie, internationaal

Specialisatie in Rotterdam

maart 2006

Een jaar lang treinde maag-darmspecialist dr. Tom Moreels van Antwerpen naar Rotterdam voor een opleiding in het universitair ziekenhuis Erasmus MC. Werken in een Nederlands ziekenhuis: hoe anders is dat? ‘Nederlandse artsen werken minder lang voor een hoger loon. Keerzijde van de medaille is het rigide wachtlijstensysteem waarvan – zelfs bij dringende problemen - niet wordt afgeweken’, klinkt het.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

UZA-helikopter: terugblik

december 2005

Tussen juni 2004 en eind 2005 schakelde het UZA een helikopter in om tijdens de werken aan de Antwerpse Ring dringend ziekenvervoer vanuit andere ziekenhuizen te kunnen verzorgen. Met gemiddeld bijna twee transporten per dag was het project een succes. ‘Het is spijtig dat we de helikopter niet blijvend kunnen inzetten’, zegt initiatiefnemer prof. dr. Luc Beaucourt, diensthoofd spoedgevallen in het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

Paraboolvluchten: UZA werkt in opdracht van ESA

september 2005

In opdracht van het Europese ruimtevaartbureau ESA was prof. dr. Floris Wuyts, hoofddocent fysica aan de UA en verbonden aan de NKO-afdeling van het UZA, in maart aangesteld als projectleider en proefpersoon tijdens een aantal paraboolvluchten in Bordeaux. Op het programma stond het onderzoek naar evenwichtsstoornissen. Het mag verbazen maar sommige patiënten vertonen dezelfde evenwichtsstoornissen als vele astronauten tijdens hun ruimtereis. De zwaartekracht, of liever de afwezigheid ervan, speelt daarbij een rol. En dat op aarde?

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal, n.k.o.