Zorg

Beter bewaakt met nieuwe monitoren

Januari 2009

Op de afdelingen cardiochirurgie, cardiologie en longziekten worden de vitale functies van patiënten voortaan nog nauwkeuriger gecontroleerd. Een ingenieus monitorsysteem, draadloos verbonden met mobiele telefoons, waarschuwt de verpleegkundigen onmiddellijk bij ernstige problemen.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, pneumologie, cardiochirurgie

Veilig in het ziekenhuis

oktober 2008

Tijdens een ziekenhuisverblijf wilt u zich vooral geen extra ellende op de hals halen, zoals een allergische reactie, een ziekenhuisinfectie of domweg een pijnlijke val. Als patiënt kunt u zelf veel doen om dergelijke incidenten te voorkomen.

Lees meer...

Geplaatst onder ziekenhuishygiëne

UZA-teams lenigen nood in Myanmar

oktober 2008

In mei en juni gingen enkele UZA-teams in het Aziatische land Myanmar hulp bieden na de doortocht van een cycloon. Onder leiding van prof. dr. Luc Beaucourt werd koers gezet naar de kleine dorpen, die nog geen hulpverleners hadden gezien.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal

Veilig op vakantie

juli 2008

Een tripje naar de Dominicaanse Republiek, een duikvakantie in Thailand... De wereld is onze achtertuin geworden. Met dat verschil dat er in onze achtertuin geen exotische ziektekiemen of malariamuggen op de loer liggen. Dr. Erika Vlieghe van de dienst tropische geneeskunde zet de voornaamste voorzorgen voor een veilige vakantie op een rijtje.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal, tropische geneeskunde

UZA-verpleegkundige helpt Gambianen bij uitbouw verpleegpost

juli 2008

Kenny De Cuyper, verpleegkundige op de afdeling orthopedie, reisde in het najaar van 2007 naar Gambia met vzw De Gambiavrienden om er pakketten uit te delen aan scholen en ondersteuning te bieden aan een verpleegpost. Hij ontdekte er een wereld waar niet alleen luxe maar ook stress onbestaande is. 'Dit jaar heb ik mijn horloge in mijn bagage gelaten', lacht hij.

Lees meer...

Geplaatst onder internationaal