Zorg

Tijdelijk thuis in Ter Weyde

April 2010

Een ziekenhuisopname stelt de familieleden of vrienden van patiënten wel eens voor praktische problemen. Vooral voor wie veraf woont of niet meer goed te been is, is een dagelijks bezoek niet altijd evident. Ter Weyde, een gastenverblijf op een boogscheut van het UZA, biedt de oplossing.

Lees meer...

Genees je van een glimlach?

Januari 2010

Goede zorg is veel meer dan het juiste pilletje op het juiste moment. Een arts, zorgkundige en drie verpleegkundigen praten over het belang van het niet meetbare: respect en vertrouwen, een attent gebaar of een luisterend oor. ‘Een goede relatie met de patiënt draagt zeker bij tot zijn herstel.’

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Aandacht voor ondervoeding

Januari 2010

Opmerkelijk: zo’n 20% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, zijn ondervoed. Die slechte voedingstoestand kan het herstel flink vertragen. Met een nieuwe aanpak en een infobrochure wil het UZA het probleem bij de wortel aanpakken.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, nutritiepathologie

Mooi vanbuiten, sterker vanbinnen

Januari 2010

Als je er goed uitziet, voel je je ook beter. Dat is het idee achter Look good, feel better, een workshop rond lichaams- en gelaatsverzorging die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) gratis aanbiedt. ‘Het draait om veel meer dan make-up’, zegt huidconsulente Miche Garritsen.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, gynaecologie, oncologie, gynaecologische kanker, borstkliniek

Diabetes de baas dankzij educatie

Oktober 2009

Een gewoon leven leiden met diabetes kan perfect, maar je moet weten hoe. Hoe vermijd je een te lage suikerspiegel? Wat doen als je gaat sporten? Hoe voorkom je complicaties? Educatie vormt dan ook dé hoeksteen van de behandeling. Een gesprek met het diabeteseducatieteam van het UZA.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, diabetes, obesitas