Zorg

Veiligheid eerst!

April 2010

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, en ziekenhuizen hebben veel hoekjes. De afgelopen tien jaar groeide wereldwijd de aandacht voor veiligheid in ziekenhuizen. Ook het UZA waakt over de veiligheid van de patiënten. Van handhygiëne tot verplichte identificatiebandjes: de puntjes moeten op de i.

Lees meer...

Geplaatst onder ziekenhuishygiëne, verpleegkunde, patiëntenbegeleiding

V-med-team helpt Haïti overleven

April 2010

De verwoestende aardbeving van 12 januari in Haïti staat in ieders geheugen gegrift. Nog geen dag later was het V-Med-team van dokter Beaucourt en zijn UZA-medewerkers ter plaatse om de eerste medische hulp te bieden. 'De nood was groot.'

Lees meer...

Geplaatst onder spoedgevallen, internationaal, spoed

Tijdelijk thuis in Ter Weyde

April 2010

Een ziekenhuisopname stelt de familieleden of vrienden van patiënten wel eens voor praktische problemen. Vooral voor wie veraf woont of niet meer goed te been is, is een dagelijks bezoek niet altijd evident. Ter Weyde, een gastenverblijf op een boogscheut van het UZA, biedt de oplossing.

Lees meer...

Genees je van een glimlach?

Januari 2010

Goede zorg is veel meer dan het juiste pilletje op het juiste moment. Een arts, zorgkundige en drie verpleegkundigen praten over het belang van het niet meetbare: respect en vertrouwen, een attent gebaar of een luisterend oor. ‘Een goede relatie met de patiënt draagt zeker bij tot zijn herstel.’

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Aandacht voor ondervoeding

Januari 2010

Opmerkelijk: zo’n 20% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, zijn ondervoed. Die slechte voedingstoestand kan het herstel flink vertragen. Met een nieuwe aanpak en een infobrochure wil het UZA het probleem bij de wortel aanpakken.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, nutritiepathologie