Zorg

Ontslag uit het ziekenhuis: weer naar huis?

April 2011

Ontslagen worden uit het ziekenhuis gaat voor sommige patiënten met veel kopzorgen gepaard. Want wat als je het thuis niet meer alleen redt en er geen pasklaar alternatief is? De dienst patiëntenbegeleiding zet voor die mensen alles op alles om een goede oplossing te vinden.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Angst voor scanners: 'Zelfs speleologen raken wel eens in paniek'

April 2011

Het zal je maar overkomen: je moet voor een onderzoek onder de NMR-scanner en wordt in de smalle tunnel overmand door angst. Waar komt die paniek eigenlijk vandaan? En wat gebeurt er als een angstaanval zo groot is dat het onderzoek niet kan plaatsvinden?

Lees meer...

Geplaatst onder radiologie, psychiatrie

Wie is wie... in het ziekenhuis?

April 2011

Artsen, verpleegkundigen, paramedici, technisch personeel… in een ziekenhuis ziet u veel volk passeren. In een opleidingsziekenhuis als het UZA komen daar ook nog eens studenten bovenop. Een overzicht.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Gevallen?

Januari 2011

Van de 65-plussers die thuis wonen, maakt een op drie minstens één keer per jaar een val. Met een campagne wil de Vlaamse overheid dat aantal terugdringen. Ook het UZA probeert valpartijen tot een minimum te beperken door alle patiënten ouder dan 65 jaar te screenen op hun valrisico.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Is de spoed voor alles goed?

Januari 2011

Volgens prof. dr. Luc Beaucourt, hoofd van de dienst spoedgevallen van het UZA, hoort liefst 70 procent van de patiënten die naar de spoed komen, daar niet thuis. Dat roept vragen op, met als belangrijkste: wanneer gaat u naar de spoed, wanneer naar de huisarts? We leggen het voor aan de spoedarts én de huisarts.

Lees meer...

Geplaatst onder spoed