Wetenschap tussen de patiënten

Als biomedicus op de afdeling tandheelkunde zoekt Marijke Dieltjens mee naar manieren om de behandeling van slaapapneu te verbeteren door tandheelkundige ondersteuning. Een boeiende job.

Ze lijkt piepjong en dat is ze ook. Anderhalf jaar geleden pas studeerde ze af als master in de biomedische wetenschappen. ‘Ik heb destijds ook geneeskunde overwogen, maar voelde uiteindelijk meer voor de wetenschappelijke invalshoek van biomedische wetenschappen. Die studie is zowat het raakgebied tussen geneeskunde, farmacie en biologie’, legt Marijke uit.

Veel biomedici gaan werken in een laboratorium of als medisch vertegenwoordiger, maar Marijke zag meer in een carrière in een ziekenhuis. Ze volgde daarom de richting klinisch onderzoek. Na haar studies begon ze aan een doctoraat op de multidisciplinaire dienst neus-keel-oor en de afdeling tandheelkunde. ‘Ik doe onderzoek naar de tandheelkundig ondersteunde behandeling van slaapapneu’, zegt Marijke. ‘Dat is een vorm van snurken die gepaard gaat met ademhalingspauzes en op termijn erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Als behandeling dragen sommige patiënten een mondprothese die voorkomt dat de keel toeklapt. Met ons onderzoek proberen we die therapie verder te verbeteren, onder meer door de positie van de prothese aan te passen en de therapietrouw te verbeteren.’

‘Ik kan me helemaal ingraven’

Een groot deel van Marijkes tijd is gevuld met datamanagement, resultatenverwerking, artikels schrijven en wetenschappelijke literatuur doornemen. Daarnaast heeft ze regelmatig contact met patiënten. Ze geeft bijvoorbeeld uitleg over de behandeling, peilt naar therapietrouw of stelt oplossingen voor als ze problemen hebben met hun behandeling. ‘Een leuk aspect van de job’, vindt Marijke.

Regelmatig brainstormt ze ook met het team van tandartsen en neus-keel-oorartsen dat met dezelfde problematiek bezig is. ‘Ik vind het fijn dat ik me helemaal kan ingraven in een specifieke materie. En dat ik daarin ook echt een bijdrage kan leveren’, besluit ze.

Succes proberen voorspellen

Sinds kort loopt er een IWT-project (Innovatie door Wetenschap en Techniek-project) rond de behandeling van slaapapneu, waaraan Marijke ook meewerkt. Daarin wordt gezocht naar factoren die kunnen voorspellen of een behandeling met een mondprothese zal aanslaan of niet. ‘Het zou een hele vooruitgang zijn als we dat vooraf weten. Niet alleen is zo’n mondprothese niet goedkoop, het is ook veel beter voor de patiënt als hij of zij meteen de meest geschikte therapie kan krijgen’, zegt Marijke Dieltjens.
Niet alle patiënten beseffen zelf de ernst van hun aandoening. Sommigen leggen bijvoorbeeld niet de link tussen hun vermoeidheid of slaperigheid en de slaapapneu. ‘De patiënten uitleg geven en motiveren om hun behandeling te volgen, is dan ook een deel van mijn werk’, aldus Marijke.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op