'Patiënten vertellen mij veel'

Als studieverpleegkundige op de dienst nierziekten leidt Sabine Verhofstede medische studies in goede banen en begeleidt ze de deelnemende patiënten. 'Soms ben ik vooral een luisterend oor.'

7.00 Ik kiest bewust voor een vroege start omdat het dan nog rustig is en ik goed kan doorwerken. Ik ga door mijn mails, handel administratie af en kijk welke patiënten er vandaag op de planning staan.
 
9.00 Bloed prikken op de afdeling bij een patiënt die een transplantatie onderging en deelneemt aan een studie. Een onderzoeksteam van de Universiteit Antwerpen gaat na of je een afstotingsreactie vroegtijdig kunt opsporen in het bloed. Zo zou de patiënt minder vaak een nierpunctie moeten ondergaan.
 
10.00 Samen met prof. dr. Marie-Madeleine Couttenye zie ik meneer P., een zestiger. We zijn recent met een nieuw project gestart: patiënten die voor dialyse of een niertransplantatie staan, komen drie keer op gesprek. Ze krijgen dan uitgebreide uitleg en maken kennis met de diverse vormen van dialyse op de afdeling. Zo kunnen ze een bewuste keuze maken. Meneer P. moet na meer dan twintig jaar opnieuw aan de dialyse omdat zijn donornier het liet afweten. Hij heeft slechte herinneringen aan de dialyse in het ziekenhuis destijds, maar wij leggen uit dat er sinds die tijd veel is veranderd. Hij zal alsnog voor buikvliesdialyse kiezen, een behandeling die thuis kan. Als studieverpleegkundige verwerk ik de gegevens en het traject van al die patiënten in een database.
 
11.00 De volgende patiënt. Meneer V. is 52 jaar en kiest bewust voor hemodialyse, drie keer per week in het ziekenhuis. Zo hoeft hij de behandeling niet mee naar huis te nemen, redeneert hij. Als patiënten horen dat ze aan de dialyse moeten, zijn dat soms moeilijke gesprekken. Goede uitleg en begeleiding maken dan het verschil.
 
12.00 Eten in het personeelsrestaurant met de collega's. De sfeer op onze dienst is heel goed. Elk jaar maken we samen een uitstap en dat is altijd een leuke boel.
 
13.00 Tijd voor wat computerwerk: vragenlijsten verwerken, afspraken plannen voor patiënten, gegevens inbrengen ...
 
14.00 Ik bel patiënte W. op, die meedoet aan een medicatiestudie. Uit haar bloedonderzoek blijkt dat ze extra medicatie moet nemen. Ik regel een nieuwe afspraak. Met sommige patiënten krijg je op de duur een goede band. Vooral bij het invullen van vragenlijsten krijg ik soms hele verhalen te horen. Sommigen staan bijvoorbeeld al jaren op de wachtlijst voor een donornier, en hebben het er dan moeilijk mee als een lotgenoot al na een paar maanden aan de beurt is. Soms durven ze aan mij ook dingen kwijt die ze niet aan de arts vertellen. Voor bepaalde klachten weet ik intussen zelf raad, en zo niet koppel ik terug met de arts.
 
14.30 Overlegmoment rond een nieuwe studie met dr. Amaryllis Van Craenenbroeck. Kinesitherapiestudenten uit Gent komen de lichamelijke fitheid van hemodialysepatiënten meten aan de hand van kleine fysieke proeven.
 
15.10 Prof. dr. Jean-Louis Bosmans belt mij op, omdat hij op zijn raadpleging een mogelijke kandidate voor een medische studie heeft. Voor de studie zoeken we patiënten met een donornier bij wie drie maanden na de transplantatie een infectie is vastgesteld. Ik kom uitleg geven. Later vernemen we dat de patiënte wil meedoen. Ze vindt het vooral belangrijk dat ze andere patiënten kan helpen.
 
15.40 Mijn werkdag zit erop. Het leuke aan mijn job is dat je nooit vooraf weet hoe een dag zal verlopen. Als je wordt weggeroepen naar de raadpleging, moet je al het andere laten vallen. Maar dat onverwachte maakt het juist fijn.
 

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op