Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Patiëntenkamer anno 2020: op hotel in het ziekenhuis?

Oktober 2009

Patiëntenkamers evolueren mee met hun tijd. Een eenpersoonskamer met ijskast en draadloos internet is bijna vanzelfsprekend geworden. Worden ziekenhuizen stilaan luxehotels? Een blik op de patiëntenkamer van 2020.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Snel infecties opsporen met sneltests

Juli 2009

Prof. dr. Herman Goossens staat aan het hoofd van het labo klinische biologie in het UZA. Hij is een autoriteit, niet in het minst omdat hij de problematiek van de antibioticaresistentie onder de aandacht bracht. Hoe ziet hij zijn vakgebied evolueren?

Lees meer...

Geplaatst onder ziekenhuishygiëne, wetenschap, klinische biologie, microbiologie

Revolutie in de strijd tegen reuma

April 2009

Artrose, osteoporose en andere reumatische ziekten vormen soms een regelrechte aanslag op de levenskwaliteit. De ontdekking van de anti-TNF-therapie, een geheel nieuwe behandeling van artritis, lijkt een revolutie in te luiden. Hebben we reuma binnen dit en vijftien jaar helemaal onder controle?

Lees meer...

Geplaatst onder immunologie, reumatologie

'Kunstorganen niet voor morgen'

Januari 2009

Wint orgaantransplantatie in de toekomst nog verder terrein? Of wordt transplantatie overbodig en nemen we over pakweg vijftien jaar gewoon een kunstorgaan uit de kast? Prof. dr. Dirk Ysebaert blikt vooruit.

Lees meer...

Geplaatst onder transplantatie heelkunde

'Niet hopen op een wonderpil'

oktober 2008

Obesitas wordt wel eens de ziekte van de 21e eeuw genoemd. Met prof. dr. Luc Van Gaal kijken we een kleine 15 jaar vooruit. Winnen we de strijd tegen obesitas?

Lees meer...

Geplaatst onder metabole ziekten, endocrinologie