Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Genetica: 'Elke baby een genetisch paspoort'

Januari 2011

In de hele wereld zijn er momenteel nog maar enkele mensen die hun genetische code helemaal kennen. Volgens prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd van het Centrum Medische Genetica van het UZA, kan daar snel verandering in komen. Het is niet onwaarschijnlijk dat alle baby'tjes in de toekomst bij hun geboorte hun genetische code meekrijgen naar huis.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap, genetica

De grenzen van de vruchtbaarheid

Oktober 2010

Nu al krijgen vrouwen ouder dan zestig een kind, worden zaadcellen rechtstreeks uit de teelbal geoogst en laten vrouwen hun eicellen preventief invriezen, voor later. Staat op de duur niets een kinderwens nog in de weg?

Lees meer...

Geplaatst onder gynaecologie, urologie, fertiliteit

Komt het gevaar uit de tropen?

Juli 2010

Valt Europa door de klimaatverandering ten prooi aan malaria? Brengen we uit verre oorden dodelijke tropische virussen en parasieten mee? Prof. dr. Jef Van den Ende, verbonden aan het UZA en aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ziet geen reden tot paniek, al moeten we door onze huidige reislust wel waakzaam blijven.

Lees meer...

Geplaatst onder tropische geneeskunde

Kanker: de piek is bereikt

April 2010

Nooit kregen zo veel mensen kanker als nu. Neemt hun aantal nog toe? Zullen we de ziekte beter kunnen controleren, en wordt kanker een chronische ziekte? Prof. dr. Marc Peeters, diensthoofd oncologie, beschouwt screening in elk geval als hét wapen tegen kanker.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie

Wordt iedereen allergisch?

Januari 2010

Allergieën zijn de laatste decennia aan een stevige opmars bezig. Wordt die opmars gestuit? Zijn er remedies op komst? Prof. dr. Didier Ebo ziet vooral op het vlak van diagnose grote vooruitgang.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, immunologie, wetenschap, allergie, allergie kinderen