Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Preventie en opsporing blijven sterkste wapen tegen hiv

Juli 2012

Dik drie decennia na de eerste aidsdiagnose kan de medische wereld de ziekte wel controleren, maar nog altijd niet genezen. Komt daar verandering in? En wat mogen we verwachten van het vaccin voor hiv-patiënten?  

Lees meer...

Geplaatst onder tropische geneeskunde

Op naar het groene ziekenhuis?

April 2012

Het UZA installeerde vijftien jaar geleden al verlichting die automatisch uitgaat als er niemand in de kamer is, en de verwarming stopt als iemand het raam opent. Een blik op het duurzame ziekenhuis van vandaag en morgen.

Lees meer...

Geplaatst onder technische dienst, milieu

Een toekomst voor ethische vragen?

Januari 2012

Gevraagd naar de toekomst van de medische ethiek, is ethicus Paulus van Bortel duidelijk: hij hoopt dat er vooral méér medische ethiek zal zijn. ‘We stellen ons in de gezondheidszorg vandaag te weinig ethische vragen.’

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg, ethiek

Verpleegkunde in volle verandering

Juli 2011

Hoe evolueert de verpleegkunde in de toekomst? En ook: hoe gaan we het groeiende tekort aan verpleegkundigen opvangen? ‘Recruteren uit het buitenland is geen oplossing’, vindt Paul Van Aken, directeur patiëntenzorg.

Lees meer...

Geplaatst onder verpleegkunde, patiëntenbegeleiding

Intensieve zorg: grenzen aan de groei?

April 2011

Hoe evolueert de intensieve zorg de komende tien, vijftien jaar? Diensthoofd prof. dr. Philippe Jorens ziet een groeiende nood, maar beperkte middelen. ‘Op intensieve zorg zullen we voor het eerst in de Belgische gezondheidszorg keuzes moeten maken.’

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg