Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Verpleegkunde: samen voor de beste zorg

Oktober 2013

Ook in de verpleegkunde zijn strikt hiërarchische structuren op hun retour. ‘Zorgkundigen, verpleegkundigen met een basisopleiding, gespecialiseerde verpleegkundigen, masterverpleegkundigen: we hebben ze allemaal nodig,’ zegt prof. Peter Van Bogaert, verpleegkundig afdelingshoofd in het UZA.  

Lees meer...

Geplaatst onder verpleegkunde, patiëntenbegeleiding

Stamcelonderzoek: hoopvol maar realistisch

Juli 2013

Stamceltherapie werd een jaar of tien geleden voorgesteld als een veelbelovende optie voor zowat alle medische aandoeningen. Vandaag zijn de onderzoekers veel voorzichtiger geworden. ‘Het onderzoek loopt verder, maar het blijkt allemaal veel complexer dan verwacht,’ zeggen prof. dr. Zwi Berneman en prof. dr. Peter Ponsaerts. 

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, oncologie, neurologie, stamcelonderzoek, celtherapie

UZA 2020: Klaar voor de gegevenslawine?

April 2013

Informatie- en communicatietechnologie is essentieel om een ziekenhuis te doen draaien. De ICT-afdeling van het UZA telt niet voor niets 48 voltijdse werkkrachten. Hoe ziet ICT-directeur Geert Smits de toekomst? ‘Langetermijnvoorspellingen zijn erg moeilijk, maar in elk geval neemt de hoeveelheid gegevens, vooral medische gegevens, exponentieel toe.’

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg

Gezondheidszorg tegen elke prijs?

Januari 2013

De kosten van de gezondheidszorg blijven stijgen: de vergrijzing neemt toe en behandelingen worden duurder. Wat brengt de toekomst? We vroegen het aan Johnny Van der Straeten, gedelegeerd bestuurder van het UZA, neuroloog prof. dr. Patrick Cras en oncoloog prof. dr. Marc Peeters. 

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, neurologie, genetica, gezondheidszorg

Behandeling hartfalen: ver voorbij het hokjesdenken

Oktober 2012

Een almaar ouder wordende bevolking, een explosie aan – vaak dure – behandelingsmogelijkheden, nieuwe inzichten vanuit de genetica … Cardiologen en cardiochirurgen staan voor grote uitdagingen. Een vooruitblik. 

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, cardiochirurgie, genetica