Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Orgaandonatie: 'We zullen nog lang donororganen nodig hebben'

Juli 2017

Steeds meer mensen registreren zich als orgaandonor. Toch blijven de wachtlijsten lang en sterven er elk jaar gemiddeld honderd patiënten terwijl ze op de wachtlijst staan. Hoe kan dat? En welke nieuwe vormen van donatie bieden daarop een antwoord?

Lees meer...

Geplaatst onder cardiochirurgie, nierziekten, nierziekten kinderen, kinderchirurgie, transplantaties: nier-lever-pancreas

Functionele klachten: ziek zonder oorzaak

april 2017

Functionele klachten zijn kwalen die niet te verklaren zijn door een lichamelijke ziekte of een psychiatrische stoornis. 'Maar ze zijn gelukkig wel te behandelen', zegt prof. Moorkens, diensthoofd algemeen inwendige geneeskunde.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie, psychiatrie, endocrinologie, algemeen inwendige geneeskunde

E-health en telegeneeskunde: 'Tijd om de knoop door te hakken'

Januari 2017

E-health, e-gezondheid, telegeneeskunde, monitoring vanop afstand … de digitale revolutie zorgt ook in de gezondheidszorg voor grote veranderingen. Hoe ziet prof. dr. Guy Hans, medisch directeur van het UZA, de gezondheidszorg evolueren? Welke voordelen en uitdagingen brengt e-health met zich mee? En waar staan we vandaag?

Lees meer...

Geplaatst onder pijncentrum, gezondheidszorg

Van traditionele naar gezamenlijke zorg: 'Arts en patiënt hebben allebei expertise'

Oktober 2016

De relatie tussen arts en patiënt is de laatste decennia ingrijpend veranderd. De tijd van meneer doktoor en de onmondige patiënt is definitief voorbij. Prof. dr. Filip Van Den Eede, medisch coördinator van de dienst psychiatrie, schetst het nieuwe model van ‘gezamenlijke zorg’.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, pneumologie, oncologie, endocrinologie, gezondheidszorg, hepatologie, diabetes, algemeen inwendige geneeskunde, oncologie algemeen, endocrinologie diabetologie en metabole ziekten

Klinische studies: tussen wetenschap en hoop

Juli 2016

Klinische studies vormen de basis van een steeds betere geneeskunde. Maar hoe weet je als patiënt dat je geen proefkonijn bent? En wie of wat bepaalt of je al dan niet mag deelnemen aan een studie?

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, neurologie, oncologie algemeen, onderzoek