Uitgedokterd

In het UZA werken topspecialisten voortdurend aan betere behandelingen en nieuwe therapieën. In Uitgedokterd blikt een expert vooruit. Wat brengt de toekomst?

 

Communicatie in het ziekenhuis

oktober 2018

Goede communicatie tussen zorgverlener en patiënt is erg belangrijk, maar zelden eenvoudig. Elk gesprek is maatwerk. We vroegen een chirurg, een specialist prenatale diagnostiek en een intercultureel bemiddelaar naar hun visie.

Lees meer...

Geplaatst onder transplantatie heelkunde, endocriene heelkunde, patiëntenbegeleiding, gynaecologie, oncologie, genetica, prenatale diagnose, hepatobiliaire chirurgie, zorg

Uw gegevens in veilige handen

Juli 2018

Een ziekenhuis houdt heel wat persoonlijke en medische gegevens van patiënten bij. Hoe zorgt het UZA ervoor dat die gevoelige informatie in veilige handen blijft?

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, uza algemeen, wetgeving

Zorgsector zoekt personeel: 'Verpleegkundigen komen graag naar het UZA'

April 2018

Berichten over een dreigend tekort aan verpleegkundigen of gespecialiseerde artsen halen geregeld de pers. Wat doet het UZA om zijn vacatures in te vullen? We vroegen het aan HR-directeur Hildegard Hermans en directeur patiëntenzorg Paul Van Aken.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, uza algemeen

Diabetes en overgewicht: 'Mensen gezonder doen leven is de grootste uitdaging'

Januari 2018

In 2030 zal wereldwijd 1 op de 10 mensen diabetes hebben. Kunnen we de epidemie nog stoppen? We vragen het aan prof. dr. Luc Van Gaal die zijn hele carrière gewijd heeft aan diabetes, en aan zijn opvolger prof. dr. Christophe De Block.

Lees meer...

Geplaatst onder diabetes, diabetes kinderen, obesitas kinderen, obesitas, endocrinologie diabetologie en metabole ziekten

Respecteer keuze van ouders bij NIPT

oktober 2017

Over de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), waarmee het downsyndroom kan worden opgespoord tijdens de zwangerschap, is het afgelopen jaar veel inkt gevloeid. Tijd voor een genuanceerd gesprek met prof. dr. Geert Mortier, diensthoofd medische genetica, en prof. dr. Marek Wojciechowski, jarenlang hoofd van het downteam.

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, gynaecologie, genetica, prenatale diagnose