Antioxidantia

Wat zijn antioxidantia?

Het verhaal begint eigenlijk bij de vrije radicalen. Dat zijn moleculen die ontstaan als een normaal gevolg van onze stofwisseling. Ze proberen zich zo snel mogelijk aan andere stoffen in ons lichaam te binden. Tot op zekere hoogte is de aanwezigheid van vrije radicalen normaal en onschadelijk. Ze zijn zelfs nuttig doordat ze zich kunnen binden aan bacteriën en die zo uit de weg kunnen ruimen. Een teveel aan vrije radicalen, ook wel oxidatieve stress genoemd, is echter nadelig: in dat geval binden ze zich aan gezonde lichaamscellen en raken die beschadigd. Dat verhoogt het risico op kanker en hart- en vaatziekten en zou een rol spelen bij veroudering. Zo komen we bij de antioxidantia: dat zijn precies stoffen die zich aan de vrije radicalen binden en ze zo als het ware in toom houden.

Hoe ontstaat een teveel aan vrije radicalen?

Een teveel aan vrije radicalen kan ontstaan door milieuvervuiling, bepaalde ziekteprocessen zoals ontsteking of een ontregelde stofwisseling, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes. Ook roken en overdreven blootstelling aan de zon bevorderen de aanmaak van vrije radicalen.

Hoe krijgen we voldoende antioxidantia binnen?

Antioxidanten halen we in de eerste plaats uit onze voeding: daarin zitten onder meer de antioxidanten vitamine C, vitamine E en beta-caroteen. Omdat de vervuiling in onze maatschappij is toegenomen, is ook de behoefte aan antioxidantia gestegen. Zo heeft de Hoge Gezondheidsraad in België de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C verhoogd van 70 naar 110 mg. Voordien gold die hoeveelheid alleen voor rokers.

Waarom is het zinloos om extra antioxidanten in te nemen?

Er bestaan voedingssupplementen waaraan antioxidantia zijn toegevoegd, maar binnen een gezonde voeding zijn supplementen niet nodig. Wie goed en gevarieerd eet, krijgt vanzelf de nodige voedingsstoffen én antioxidantia binnen. Een teveel aan antioxidanten kan bovendien ook schadelijk zijn.

Bron: maguza.be