U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Lymfeklieren

April 2010

Lymfeklieren of kortweg klieren zijn afweerorganen die zich op verschillende plaatsen in ons lichaam bevinden, vooral in de liezen, de oksels, de hals en onder de kaak. In totaal hebben we er vele honderden.

Lees meer...

Geplaatst onder algemene inwendige, algemeen inwendige geneeskunde

Hoge bloeddruk

Januari 2010

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van onze bloedvaten. Het hart stuwt het bloed als een pomp door onze aderen. De druk is het hoogst op het moment dat ons hart samentrekt, en het laagst tussen twee hartslagen in. Daarom wordt de bloeddruk uitgedrukt in een bovendruk en een onderdruk. Liggen de waarden hoger dan 14 over 9, dan is er sprake van een te hoge bloeddruk of hypertensie.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie

Een beroerte of CVA

Oktober 2009

De medische term voor beroerte is cerebrovasculair accident (CVA), letterlijk ongeval in de bloedvaten van de hersenen. Het meest voorkomende type is het herseninfarct. Door een klontertje in een bloedvat van de hersenen ontstaat er zuurstofgebrek in een deel van de hersenen, met hersenbeschadiging tot gevolg.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie

De schildklier

Juli 2009

De schildklier bevindt zich vooraan in de hals. Ze produceert hormonen die een cruciale rol spelen bij de stofwisseling en beïnvloedt zowat alle vitale lichaamsfuncties, waaronder verbranding, polsslag, hartfunctie, lichaamstemperatuur en gewicht.

Lees meer...

Geplaatst onder endocrinologie

Hepatitis

April 2009

Hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en in sommige gevallen geelzucht. Veel patiënten zijn besmet zonder dat ze het weten.

Lees meer...

Geplaatst onder gastro-enterologie hepatologie