U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Kunstmatig coma

Januari 2011

Een kunstmatig coma wordt doelbewust tot stand gebracht met behulp van slaapmiddelen en pijnstillers.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg

Spataders

Oktober 2010

Spataders in de benen ontstaan doordat de klepjes in de aders lekken. Daardoor zakt een gedeelte van het naar boven gestuwde bloed weer naar beneden. Vervolgens zetten de aders uit en vormen zich spataders.

Lees meer...

Geplaatst onder thorax- en vaatheelkunde

Longembolie

Juli 2010

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door een bloedklonter, meestal aangevoerd vanuit de benen. De bloedklonter is het gevolg van een trombose.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie

Lymfeklieren

April 2010

Lymfeklieren of kortweg klieren zijn afweerorganen die zich op verschillende plaatsen in ons lichaam bevinden, vooral in de liezen, de oksels, de hals en onder de kaak. In totaal hebben we er vele honderden.

Lees meer...

Geplaatst onder algemene inwendige, algemeen inwendige geneeskunde

Hoge bloeddruk

Januari 2010

De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van onze bloedvaten. Het hart stuwt het bloed als een pomp door onze aderen. De druk is het hoogst op het moment dat ons hart samentrekt, en het laagst tussen twee hartslagen in. Daarom wordt de bloeddruk uitgedrukt in een bovendruk en een onderdruk. Liggen de waarden hoger dan 14 over 9, dan is er sprake van een te hoge bloeddruk of hypertensie.

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie