U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Ziekenhuisbacterie

April 2011

Ziekenhuisbacteriën is een verzamelnaam voor bacteriën die resistent zijn geworden tegen een grote groep antibiotica. Dat wil zeggen dat die antibiotica er geen vat meer op hebben. Je vindt ze in ziekenhuizen, waar er veel antibiotica worden gegeven en er dus een grotere kans is dat kiemen resistent worden.

Lees meer...

Geplaatst onder ziekenhuishygiëne

Kunstmatig coma

Januari 2011

Een kunstmatig coma wordt doelbewust tot stand gebracht met behulp van slaapmiddelen en pijnstillers.

Lees meer...

Geplaatst onder intensieve zorg

Spataders

Oktober 2010

Spataders in de benen ontstaan doordat de klepjes in de aders lekken. Daardoor zakt een gedeelte van het naar boven gestuwde bloed weer naar beneden. Vervolgens zetten de aders uit en vormen zich spataders.

Lees meer...

Geplaatst onder thorax- en vaatheelkunde

Longembolie

Juli 2010

Bij een longembolie raakt een bloedvat in de longen verstopt door een bloedklonter, meestal aangevoerd vanuit de benen. De bloedklonter is het gevolg van een trombose.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie

Lymfeklieren

April 2010

Lymfeklieren of kortweg klieren zijn afweerorganen die zich op verschillende plaatsen in ons lichaam bevinden, vooral in de liezen, de oksels, de hals en onder de kaak. In totaal hebben we er vele honderden.

Lees meer...

Geplaatst onder algemene inwendige, algemeen inwendige geneeskunde