U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

U zegt: Legionella

Juli 2013

De legionellabacterie is een kiem die in zoet water leeft en gewoon in de vrije natuur voorkomt. Vooral in leidingwater kan ze echter problemen geven: bij een temperatuur tussen 25 en 50 °C kunnen de kiemen zich gevaarlijk gaan vermenigvuldigen.

Lees meer...

Geplaatst onder immunologie

U Zegt: defibrillator

April 2013

Wat is een defibrillator? Wat is het verschil tussen een interne en een externe defibrillator? Waar vind ik ze?

Lees meer...

Geplaatst onder cardiologie, intensieve zorg, spoed

U zegt: RSV

Januari 2013

RSV, voluit Respiratoir Syncytiaal Virus, is een erg besmettelijk verkoudheidsvirus dat tot infectie van de luchtwegen leidt. Het komt vooral voor bij baby’s en kinderen tot vijf jaar. 

Lees meer...

Geplaatst onder pediatrie, immunologie

Hersenschudding

Oktober 2012

Ruim gedefinieerd is een hersenschudding een verstoring van de hersenfunctie door een val of slag op het hoofd, die al dan niet tijdelijk optreedt. Die verstoorde hersenfunctie uit zich als geheugenverlies, sufheid, verminderd bewustzijn of bewustzijnsverlies. 

Lees meer...

Geplaatst onder neurochirurgie, neurologie, spoed, neurologie kinderen

Wat is hyperventilatie?

Juli 2012

Hyperventilatie ontstaat doordat u te snel en te oppervlakkig ademt, meestal omdat u zich erg angstig voelt. Het gevolg is dat het CO²-gehalte in het bloed daalt en uw zuurtegraad uit balans raakt. Zo raakt uw inwendige mechanisme ontregeld en ontstaan er allerlei vervelende symptomen, zoals duizeligheid, tintelingen in de vingers, stijfheid rond de lippen, een bonzende hartslag … 

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie