U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Een referentiecentrum?

april 2017

Een referentiecentrum bestaat uit een team van specialisten en paramedici die gespecialiseerd zijn in een bepaalde aandoening en is erkend door de overheid. Een referentiecentrum is een derdelijnscentrum, wat inhoudt dat patiënten ernaar doorverwezen worden door hun huisarts, specialist of een ander ziekenhuis.

Lees meer...

Geplaatst onder tropische geneeskunde, pijncentrum, hematologie, neurologie, gezondheidszorg, diabetes kinderen, nierziekten kinderen, mucoviscidose kinderen, kindergeneeskunde

Een supplement?

Januari 2017

Een supplement is een extra bedrag dat aangerekend wordt bovenop de gewone kosten tijdens een ziekenhuisverblijf. Er bestaat een kamersupplement en een ereloonsupplement.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, uza, uza algemeen

Controlearts?

Oktober 2016

Een controlearts is een arts die in opdracht van een werkgever controleert of een werknemer die zich ziek meldt, ook echt arbeidsongeschikt is.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, verzekeringsgeneeskunde

Geconventioneerd?

Juli 2016

Voor eenzelfde zorgverlening betaalt u bij een geconventioneerde arts soms minder dan bij een niet-geconventioneerde. Hoe komt dat?

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg

Het juiste diploma?

April 2016

Hoe weet het ziekenhuis zeker dat uw arts of een andere zorgverlener ook werkelijk de juiste diploma’s heeft behaald? Dat gebeurt aan de hand van bronverificatie.

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg, kwaliteit