U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Invaliditeit of handicap?

Juli 2018

Invaliditeit en handicap worden vaak door elkaar gebruikt, maar strikt genomen zijn het twee verschillende dingen.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, verzekeringsgeneeskunde

Remgeld?

April 2018

Remgeld is wat je uit eigen zak betaalt als je naar de dokter gaat - het deel dat overblijft na terugbetaling van het ziekenfonds. De officiële term is het ‘persoonlijk aandeel’.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

ASO of assistent?

Januari 2018

In het UZA werken heel wat artsen-specialisten in opleiding, ook wel assistenten genoemd. Het zijn artsen die hun diploma geneeskunde al haalden, maar nog bezig zijn met hun opleiding tot specialist. Je herkent ze aan de afkorting ASO op hun badge.

Lees meer...

Geplaatst onder uza algemeen, opleiding

Beroepsgeheim?

oktober 2017

Omdat zorgverleners vaak werken met intieme of delicate informatie, zijn ze gebonden aan het beroepsgeheim. Ze mogen informatie over patiënten enkel delen in een medische context, verder niet.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, gezondheidszorg

U zegt: de Orde der Artsen?

Juli 2017

De Orde der Artsen is een tuchtorgaan voor artsen. Elke arts is wettelijk verplicht zich bij de Orde aan te sluiten. Tot in 2015 heette ze de Orde der Geneesheren, maar doordat er natuurlijk ook veel vrouwelijke artsen zijn, werd de naam aangepast.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, gezondheidszorg