U zegt?

Zorgverleners goochelen vaak met jargon. Dat maakt voor hen onderling de communicatie makkelijk, maar voor patiënten staat het gelijk met geheimtaal. In U zegt? zoomen we in op een vaak gebruikte medische term.

 

Wilsverklaring

oktober 2018

Een wilsverklaring is een standaarddocument waarin je als patiënt aangeeft wat je wensen zijn op het einde van je leven, zoals welke behandelingen je dan nog wil of wie mag beslissen als je daar zelf niet meer toe in staat bent.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, zorg

Invaliditeit of handicap?

Juli 2018

Invaliditeit en handicap worden vaak door elkaar gebruikt, maar strikt genomen zijn het twee verschillende dingen.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, verzekeringsgeneeskunde

Remgeld?

April 2018

Remgeld is wat je uit eigen zak betaalt als je naar de dokter gaat - het deel dat overblijft na terugbetaling van het ziekenfonds. De officiële term is het ‘persoonlijk aandeel’.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

ASO of assistent?

Januari 2018

In het UZA werken heel wat artsen-specialisten in opleiding, ook wel assistenten genoemd. Het zijn artsen die hun diploma geneeskunde al haalden, maar nog bezig zijn met hun opleiding tot specialist. Je herkent ze aan de afkorting ASO op hun badge.

Lees meer...

Geplaatst onder uza algemeen, opleiding

Beroepsgeheim?

oktober 2017

Omdat zorgverleners vaak werken met intieme of delicate informatie, zijn ze gebonden aan het beroepsgeheim. Ze mogen informatie over patiënten enkel delen in een medische context, verder niet.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding, gezondheidszorg