'We gebruiken dat kinderboek nog steeds'

Zeven jaar geleden begeleidde verpleegkundige Maria Diederen een jonge moeder die stierf aan borstkanker. Vlak voor haar dood schreef de patiënte nog een boekje voor haar kinderen. Maria vertelt over de intense periode.
 
‘In 2010 bood zich in onze borstkliniek een jonge moeder aan met een kleine maar heel agressieve tumor. In het begin was er nog hoop, maar al na een half jaar kwamen er uitzaaiingen - geen goed teken. Amper een jaar later is ze gestorven.
 
Ze wou haar twee jonge kinderen, toen 5 en 8, zo goed mogelijk voorbereiden op wat ging komen. Dus schreef ze voor hen een boekje: ‘Vuur en vlam’. Het vertelt het verhaal van een mama draak die geen vuur meer kan spuwen en uiteindelijk een ster aan de hemel wordt. Een week voor haar dood is het uitgegeven, met een feestje op de kleuterschool waar ze werkte. Ik herinner me die dag nog goed: we zijn met hele team naar de boekvoorstelling geweest. Ik zie haar nog zo voor mij, in haar rolstoel met de zuurstoffles naast zich. Je zag dat haar krachten bijna op waren, en toch wou ze erbij zijn. Het was een van de meest aangrijpende momenten uit mijn carrière.
 
Sommige mensen schuiven de dood voor zich uit, maar zij was net heel goed voorbereid. We hebben veel van haar geleerd. En haar boekje, dat gebruiken we hier nog steeds. Het is een van die verhalen die ons altijd bij zullen blijven. We zijn blij dat we haar hebben mogen begeleiden tijdens die heel moeilijke periode.’

Bron: maguza.be