Columns

In elk nummer van magUZA serveren twee scherpe pennen hun verhaal.

Johnny Van der Straeten is gedelegeerd bestuurder van het UZA en houdt in zijn edito een actueel thema uit de gezondheidszorg tegen het licht.

Katty Allaert werkt al 20 jaar als journalist op de vrt-nieuwsdienst. Voor Het Journaal maakt ze reportages over gezondheid. Ze schreef een boekje over allergieën en werkt nu aan een boek over rugpijn. Ze is geboeid door alle mooie dingen in het leven.

Saartje Vandendriessche toont haar stralende glimlach als omroepster en als reporter in Vlaanderen Vakantieland. Ze houdt van lopen, fietsen en zwemmen. Met haar dochter en honden geniet ze van de vrije momenten. In haar column filosofeert ze over geluk, liefde en gezondheid. 

Kobe Ilsen is programmamaker en tv-presentator. Voor het één-programma Volt zocht hij naar de waarheid achter reclamespots, maar hij maakte ook de ontroerende programma’s Doodgraag leven en HIV+.

Annemie Peeters is VRT-journaliste (Peeters & Pichal) en columnist, maar ook mama, partner, dochter, vriendin. Ze deelt in haar column gedachten over gezondheid, ziekte, lief en leed.

Bart Paepen is verpleegkundige op de dienst intensieve zorg. Elke nieuwe werkdag brengt hij de zorg voor patiënten in de praktijk. In zijn columns brengt hij een kijk van binnenuit op het reilen en zeilen in het UZA.

 

Vroegere columnisten van magUZA zijn o.m. schrijfster Kristien Hemmerechts en VRT-journalisten Frieda Van Wijck.

 

Zoeken naar zekerheid

April 2015

Professionele zorg start op basis van communicatie. Net zoals de behandeling van patiënten gebaseerd is op kennis en klinische evidentie, moeten de vaardigheden waarover een arts moet beschikken in de communicatie steeds berusten op evidentie. Als artsen er niet in slagen hun wetenschappelijk onderbouwde keuze voor een behandeling op een oordeelkundige manier te bespreken met de patiënt, hebben ze een deel van hun taak niet volbracht.

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg

Johnny Van der Straeten - Iridium Kankernetwerk bundelt en deelt expertise

Januari 2015

De uitbreiding van het Iridium Kankernetwerk met het UZA als zesde ziekenhuis werd officieel goedgekeurd door de overheid. Deze schaalvergroting en nauwe samenwerking tussen de oncologische centra in Antwerpen en het Waasland betekent een belangrijke meerwaarde voor de patiënt.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie, radiotherapie, urologische kanker, gynaecologische kanker, longkanker, huidkanker, borstkliniek, oncologie algemeen, hoofd- en halskanker, hematologische kanker, oncologie - hematologie kinderen, muskuloskeletale kanker, oncologie kinderen, neuro-endocriene kanker, neurologische kanker

Overgewicht

Januari 2015

Het was niet de eerste keer dat ik een reportage maakte over obesitas. Over mensen met een BMI van meer dan 30, die dus 100 kilo wegen, 120 of 140. De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Gezond eten en veel bewegen. Advies dat staat als een huis. Wie dat niet kan, is zwak en heeft geen wilskracht om een gezond gewicht te behouden. Dat is – kort door de bocht – wat velen erover denken, ook ik. Tot ik enkele obese mensen ontmoette en de moeite nam om naar hen te luisteren.

Lees meer...

Geplaatst onder obesitas

Zou u ons aanbevelen?

Oktober 2014

Als er één sector is waarin de voorbije decennia een sterke kwaliteitsverbetering gerealiseerd is zonder kostenverhoging, is het de autosector. De veiligheid, het bestuurderscomfort en de betrouwbaarheid van auto’s is spectaculair verbeterd. Ik moest onlangs zelfs een “onafhankelijke” tevredenheidsenquête beantwoorden bij een onderhoudsbeurt.

Lees meer...

Geplaatst onder patiëntenbegeleiding

Dement

Oktober 2014

De vrouw van Jan is dement, zwaar dement. We brengen haar – samen met hem – een bezoek in het verzorgingstehuis waar ze sinds enkele maanden verblijft. Rita is al acht jaar dementerend, ze is zestig. En ze brengt haar dagen dus door in het tehuis, al lijkt ze dat zelf niet te beseffen.

Lees meer...

Geplaatst onder neurologie