Columns

In elk nummer van magUZA serveren twee scherpe pennen hun verhaal.

Johnny Van der Straeten is gedelegeerd bestuurder van het UZA en houdt in zijn edito een actueel thema uit de gezondheidszorg tegen het licht.

Katty Allaert werkt al 20 jaar als journalist op de vrt-nieuwsdienst. Voor Het Journaal maakt ze reportages over gezondheid. Ze schreef een boekje over allergieën en werkt nu aan een boek over rugpijn. Ze is geboeid door alle mooie dingen in het leven.

Saartje Vandendriessche toont haar stralende glimlach als omroepster en als reporter in Vlaanderen Vakantieland. Ze houdt van lopen, fietsen en zwemmen. Met haar dochter en honden geniet ze van de vrije momenten. In haar column filosofeert ze over geluk, liefde en gezondheid. 

Kobe Ilsen is programmamaker en tv-presentator. Voor het één-programma Volt zocht hij naar de waarheid achter reclamespots, maar hij maakte ook de ontroerende programma’s Doodgraag leven en HIV+.

Annemie Peeters is VRT-journaliste (Peeters & Pichal) en columnist, maar ook mama, partner, dochter, vriendin. Ze deelt in haar column gedachten over gezondheid, ziekte, lief en leed.

Bart Paepen is verpleegkundige op de dienst intensieve zorg. Elke nieuwe werkdag brengt hij de zorg voor patiënten in de praktijk. In zijn columns brengt hij een kijk van binnenuit op het reilen en zeilen in het UZA.

 

Vroegere columnisten van magUZA zijn o.m. schrijfster Kristien Hemmerechts en VRT-journalisten Frieda Van Wijck.

 

Zen en kwaliteit

Oktober 2015

Tijdens onze reis naar het behalen van het internationale JCI-kwaliteitslabel dacht ik aan het roadboek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ van Robert Pirsig. Het boek gaat niet over Zen en ook niet over motoronderhoud, maar over waarden en kwaliteiten.

Lees meer...

Een doodgewoon speciaal kind

Juli 2015

Nooit eerder zag ik zoveel ouderliefde bijeen, op een kleine plek en in erg moeilijke omstandigheden. Gefascineerd stonden we te kijken naar een hyperklein mensje op de afdeling neonatologie.

Lees meer...

Geplaatst onder neonatologie

Indien niet, waarom niet?

Juli 2015

Op 4 juni lanceerde het Vlaams Indicatorenproject zijn website www.zorgkwaliteit.be. Op de website worden de resultaten voorgesteld van de Vlaamse ziekenhuizen voor de behandeling van borstkanker. Ook de resultaten van de patiëntentevredenheidsmetingen zullen voortaan voor iedereen toegankelijk zijn. Andere indicatoren over de geleverde zorg, diagnostiek, behandeling en veilige processen zullen later worden toegevoegd.

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg, kwaliteit

Marie - door Katty Allaert

April 2015

Het was jaren geleden dat ik haar had gezien. 92 is ze nu, ze loopt gebogen en is zichtbaar gekrompen. Haar ogen zijn helder gebleven. Ze strompelt de kerk binnen, achter de kist van haar man.

Lees meer...

Zoeken naar zekerheid

April 2015

Professionele zorg start op basis van communicatie. Net zoals de behandeling van patiënten gebaseerd is op kennis en klinische evidentie, moeten de vaardigheden waarover een arts moet beschikken in de communicatie steeds berusten op evidentie. Als artsen er niet in slagen hun wetenschappelijk onderbouwde keuze voor een behandeling op een oordeelkundige manier te bespreken met de patiënt, hebben ze een deel van hun taak niet volbracht.

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg