Columns

In elk nummer van magUZA serveren twee scherpe pennen hun verhaal.

Johnny Van der Straeten is gedelegeerd bestuurder van het UZA en houdt in zijn edito een actueel thema uit de gezondheidszorg tegen het licht.

Katty Allaert werkt al 20 jaar als journalist op de vrt-nieuwsdienst. Voor Het Journaal maakt ze reportages over gezondheid. Ze schreef een boekje over allergieën en werkt nu aan een boek over rugpijn. Ze is geboeid door alle mooie dingen in het leven.

Saartje Vandendriessche toont haar stralende glimlach als omroepster en als reporter in Vlaanderen Vakantieland. Ze houdt van lopen, fietsen en zwemmen. Met haar dochter en honden geniet ze van de vrije momenten. In haar column filosofeert ze over geluk, liefde en gezondheid. 

Kobe Ilsen is programmamaker en tv-presentator. Voor het één-programma Volt zocht hij naar de waarheid achter reclamespots, maar hij maakte ook de ontroerende programma’s Doodgraag leven en HIV+.

Annemie Peeters is VRT-journaliste (Peeters & Pichal) en columnist, maar ook mama, partner, dochter, vriendin. Ze deelt in haar column gedachten over gezondheid, ziekte, lief en leed.

Bart Paepen is verpleegkundige op de dienst intensieve zorg. Elke nieuwe werkdag brengt hij de zorg voor patiënten in de praktijk. In zijn columns brengt hij een kijk van binnenuit op het reilen en zeilen in het UZA.

 

Vroegere columnisten van magUZA zijn o.m. schrijfster Kristien Hemmerechts en VRT-journalisten Frieda Van Wijck.

 

Een wondermiddel

april 2017

De twee grootste problemen bij de behandeling van kanker zijn de weerstand van tumoren tegen de bestaande klassieke therapieën en herval wanneer overgebleven therapie-resistente kankercellen agressief beginnen te groeien.

Lees meer...

Geplaatst onder oncologie

Mijn Tournée Minérale

april 2017

Deze column schrijf ik met een champagneglas in de hand. Een champagneglas dus, en niet een glas champagne. Niet met de vertrouwde bubbels, wel met ‘jus de raisin, pétillant’.

Lees meer...

Hervorming

Januari 2017

Het huidige systeem van gezondheidszorg is niet langer duurzaam door de toenemende kosten in een land met begrotingstekorten en een gigantische overheidsschuld. Minister Maggie De Block heeft daarom een ambitieus hervormingsplan gelanceerd, dat in het eerste kwartaal van 2017 al tot resultaten moet leiden.

Lees meer...

Geplaatst onder gezondheidszorg, uza, uza algemeen

Grieptwijfels

Januari 2017

Laat u zich vaccineren tegen griep? Zo’n spuitje dat je krijgt in de herfst om dan beschermd te zijn als de griep in de winter toeslaat? Als je ouder bent of ziek, is het advies meestal duidelijk: doen! Niet zo als je jong en relatief gezond bent en bovendien niet werkt in een medische omgeving waar virussen en bacillen genadeloos hun ding doen.

Lees meer...

Geplaatst onder pneumologie

Technologie en de essentie

Oktober 2016

Als het over veiligheid en betrouwbaarheid gaat, wordt meestal de vergelijking gemaakt tussen de luchtvaart en de geneeskunde. Futuristen geloven dat technologie dezelfde ingrijpende veranderingen zal teweegbrengen in de geneeskunde.

Lees meer...

Geplaatst onder wetenschap, gezondheidszorg