Zijn er meer allergieën dan vroeger?

16 mei 2018

Als je tegenwoordig op restaurant gaat, krijg je steeds vaker een lijst met allergenen toegestopt. En die lijst wordt almaar langer. Lijden mensen echt meer aan allergieën dan vroeger? En hoe komt dat? Het is een van de vele vragen die gesteld werden op de website www.vraagvoordewetenschap.be. 

“We zien de laatste jaren inderdaad een gestage toename van verschillende soorten van allergieën, en niet alleen voedselallergieën” reageert Didier Ebo, hoogleraar immunologie en allergologie (Universiteit Antwerpen), in ‘Nieuwe Feiten’. Al benadrukt hij meteen dat we het onderscheid moeten maken tussen een allergie en een intolerantie. 

Bij een echte voedselallergie is het immuunsysteem betrokken. Bij een intolerantie, zoals bijvoorbeeld voor lactose, moet melksuiker in de darm afgebroken worden door een enzym. Maar als dat enzym niet goed werkt, krijg je buikpijn, krampen of diarree. Heel oncomfortabel, maar iets helemaal anders dan een allergie. “Bij een allergie kan de ernst veel uitgesprokener zijn, en soms zelfs fataal aflopen voor bepaalde individuen. Al is dat gelukkig de minderheid.”

Verschillende verklaringen

Maar hoe komt het nu dat er steeds meer mensen zijn die allergisch zijn voor van alles en nog wat? “Er is niet een specifieke theorie die alles verklaart” zegt Ebo. “We moeten verschillende verklaringen in ons achterhoofd houden.”

Bij pollenallergie, die steeds meer toeneemt, speelt bijvoorbeeld de vervuiling en de verandering van het klimaat mee. Daarnaast is er ook een hygiëne-hypothese: het immuunsysteem is nog niet rijp als je geboren wordt - dat moet dus uitrijpen - en natuurlijke prikkels zijn een goede manier om dat immuunsysteem te triggeren. Of wat eenvoudiger gesteld: we zouden onze handen best wat minder mogen wassen. “Daar komt nog bij dat onze huizen meer geïsoleerd worden, dat we meer naar antibiotica grijpen en dat er meer gevaccineerd wordt.” Al is Ebo absoluut een voorstander van vaccinatie.

"Heb je een pollenallergie? Dan is de kans groot dat je ook een allergie voor appels ontwikkelt"

Naast dit alles zijn er ook nog secundaire vormen van allergieën. Zo zal ongeveer 1 op 2 mensen met een boompollenallergie vroeg of laat ook een allergie voor groenten of fruit ontwikkelen. En aangezien er steeds meer mensen met een pollenallergie zijn, komen er ook steeds meer mensen met die fruitallergie bij. Ondertussen heeft al ongeveer 25 procent van onze populatie (kinderen én volwassenen) een of andere allergie, besluit Ebo.

- Radio 1

Bron: Radio 1