Virtueel bezoek van Sunjata voor de kinderen in het UZA

27 dec 2017

Cultuurconnect en hetpaleis verleggen theatergrenzen voor kinderen met een ernstige aandoening. 

Vandaag konden tientallen kinderen met hun gezin genieten van de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Sunjata, de leeuwenkoning van Mali’. Het bijzondere was dat deze kinderen niet naar cultuurcentrum hetpaleis zijn afgezakt, maar dat zij de voorstelling konden beleven vanuit het Moeder- en kindcentrum van het UZA. Partners Cultuurconnect en hetpaleis overstegen hun grenzen om dit mogelijk te maken voor kinderen die niet naar theater kunnen gaan door een chronische of langdurige ziekte.  
 
Een twintigtal jonge patiënten van de kinderafdeling in het UZA volgden vandaag samen met hun ouders, broers en zussen via livestreaming de voorstelling ‘Sunjata’, die speelde in hetpaleis, podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren in Antwerpen. De interactie met de acteurs en het publiek ter plekke, maakte de ervaring compleet. Zowel de grote zaal van hetpaleis als het auditorium van het UZA werden met de nodige camera’s uitgerust om die beleving te creëren. Ook de kinderen die op hun kamer bleven, konden volgen en reageren via tablet. 
 
Theatermaker Dimitri Leue: “Als het decor in zo’n ziekenhuiskamer zou passen, zouden we het met veel plezier daar ter plekke komen spelen want iedereen heeft recht op een portie Sunjata en sommigen een beetje meer, maar helaas pindakaas zijn de ziekenhuiskamers niet voorzien op een boom van zes meter hoog. ‘Liver’ dan dit kan niet. Dit is het meest live dat we momenteel kunnen. Ik hoop dat we de kinderen even kunnen laten genieten van onze warme theaterwolk.” 
 
Nood aan verbeelding wijkt niet voor ziekte
 
Kinderen met een chronische aandoening zoals kanker of mucoviscidose kunnen door de herhaaldelijke en soms langdurige opnames minder deelnemen aan sociale en culturele activiteiten dan hun leeftijdsgenoten. Ook wanneer zij niet in het ziekenhuis zijn, is het voor hen niet altijd mogelijk om mee te doen in grote groepen of om op openbare plaatsen te komen. Doordat ze vatbaarder zijn voor infecties, wordt contact met andere kinderen beperkt. Samen naar theater of bioscoop gaan, kan dus niet zomaar voor deze gezinnen. 
 
Dr. Joris Verlooy, kinderoncoloog UZA: “Deze kinderen hebben echter net zozeer nood aan prikkels en connectie met leeftijdsgenoten of werelden die hun verbeelding aanspreekt. Hun ontwikkeling gaat immers door. Daarom zoeken we telkens een evenwicht om kinderen toch te kunnen laten deelnemen. Maar ook wanneer het echt niet kan, moet het kind gestimuleerd blijven worden. In Cultuurconnect en hetpaleis vonden we partners die samen met ons creatieve oplossingen opzetten om voor deze kinderen zulke barrières te doorbreken.”
 
Lotte Marnef, pedagogisch medewerker van het UZA: “Na wat brainstormen over try-outs aan het ziekenhuisbed, of een workshop over toneel, groeide het idee om een livestream te organiseren. Zo zouden deze kinderen toch het gevoel krijgen dat ze echt naar een theatervoorstelling gaan. Zo willen we hen met de juiste sfeerschepping en inkleding een aangename totaalbeleving geven. Nog mooier, dit alles vindt plaats tussen kerst en nieuwjaar, een moment dat het voor deze gezinnen door regelmatige ziekenhuisopnames niet altijd gemakkelijk is geconfronteerd te worden met de ziekte van hun kind. Op deze manier hopen we dat het hele gezin even de zorgen kan vergeten en samen kan genieten.”
 
Over Cultuurconnect 
 
Cultuurconnect ondersteunt projecten die via livestreaming cultuur brengen naar mensen die anders nog moeilijk aan cultuur kunnen participeren. Er loopt een project waarbij ze voorstellingen livestreamen naar een minder mobiel publiek van woonzorgcentra. Dit experiment sluit hier nauw bij aan. 
 
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen zich veel sterker betrokken voelen bij een vertoning wanneer er interactie mogelijk is. Acteurs Dimitri en Pieter gaan een kwartier voor de voorstelling al in interactie met de kinderen in het ziekenhuis. De kinderen kunnen reageren door het gooien van emoji’s, of door te antwoorden via chat op een vraag van de acteurs. De emoji’s verschijnen op het scherm in de zaal van het UZA. Aan het eind van de voorstelling kunnen de kinderen een ‘digitaal applaus’ gooien, ook met emoji’s. We werken hiervoor samen met Small Town Heroes (Ketnetapp).
 
Over Sunjata
 
Sunjata, de leeuwenkoning van Mali is een productie uit 2006 van hetpaleis/Pieter Embrechts. De voorstelling werd gemaakt binnen W@=D@, een crossmediaal project van SANCTA in samenwerking met Ketnet en één, Telenet, hetpaleis, SanomaMagazinesBelgium, Vlaamse Overheid en Nationale Loterij. 
Om het 20-jarig bestaan van hetpaleis te vieren wordt de succesproductie nu hernomen. Sunjata, de leeuwenkoning van Mali vertelt het verhaal over een West-Afrikaanse held die als kind verlamd raakt, moet vluchten en jarenlang door West-Afrika rondzwerft. Maar zijn tocht maakt hem sterk en wijs, zo sterk en wijs dat hij de grootste koning van West-Afrika wordt. Een verhaal over recht en onrecht. Over broederstrijd. Over trouw, liefde en vriendschap. Een eeuwenoud heldenepos, maar nog steeds brandend actueel.

Bron: UZA