Opschalen testcapaciteit: "In november 7.000 tests per dag"

13 okt 2020

In ons land wordt er naarstig gewerkt om acht nieuwe testlaboratoria zo snel mogelijk operationeel te krijgen. Ook in Antwerpen wordt er een nieuw labo opgebouwd, in het UZA in Antwerpen. “In november hopen we aan 7.000 tests per dag te zitten”, zegt klinisch bioloog Herman Goossens. Maar, zo stelt hij, er zit wel degelijk een limiet aan het opschalen van de testcapaciteit.

“Bij ons worden op dit ogenblik bestaande kantoren omgebouwd tot een nieuw laboratorium”, zegt Herman Goossens. “De levering van de bestelde toestellen bij de overheid is volop bezig. Die toestellen moeten nog geïnstalleerd worden. Er worden ook constant mensen aangeworven. We starten met achttien nieuwe personeelsleden: administratief medewerkers en laboranten.”

“Hoewel alles razendsnel gebeurt, vergen zulke zaken natuurlijk tijd. We zijn met de werving begonnen in september en mensen zijn niet altijd onmiddellijk beschikbaar. We hopen ook dat de levering van toestellen geen vertraging oploopt. In november zouden we graag alles op punt hebben en op kruissnelheid zitten. Dan zullen we ongeveer 7.000 tests per dag kunnen verwerken.”

In eerste instantie zal het labo werken voor de afnamecentra in Antwerpen: de triagecentra en het testdorp op de site Spoor Oost in Borgerhout. “Maar wat ik zeer graag zou willen, is preventief gaan testen”, zegt Goossens. “Voorkomen dat er brand ontstaat in plaats van die te moeten blussen. Zo is de stad Antwerpen vragende partij om haar politiediensten en brandweerpersoneel te screenen. We moeten ook nadenken over het screenen van leerkrachten en van andere mensen die in essentiële sectoren werken.”

De vraag is dan in hoeverre de testcapaciteit nog kan worden opgeschaald. “Daar zit inderdaad een limiet op”, legt Goossens uit. “Er is een wedloop tussen verschillende landen aan de gang. Nederland zit met een tekort aan pcr-testen (de testen waarbij je het resultaat doorgaans de volgende dag kent, red.) en gaat die nu halen in Duitsland. Zij gaan naar 100.000 tests per dag tegen november. Ook wij zullen ongeveer aan dat aantal zitten. We doen het zeer goed, maar er zit een limiet op de levering van het materiaal door fabrikanten, en bijgevolg een limiet op de testcapaciteit.”

Sneltest gericht inzetten

Ondertussen denkt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) na over het invoeren van de antigeentest, de zogenaamde sneltest. “Ik ben daar een voorstander van”, zegt Goossens. “De pcr-testen zijn zeer gevoelig en kunnen op grote schaal worden uitgevoerd. De sneltesten hebben het voordeel dat je na een kwartier het resultaat al kent. Maar ze zijn arbeidsintensiever en minder betrouwbaar.”

Goossens pleit ervoor dat beide tests gericht worden ingezet. “Daar moet een draaiboek voor worden opgesteld.” Een taak die is weggelegd voor de beleidsmakers en experten om dat draaiboek samen uit te schrijven. “Je zou bijvoorbeeld huisartsen kunnen laten werken met sneltesten omdat zij deze winter met veel infecties te maken zullen hebben. Voor kleine kinderen is zo'n sneltest dan weer geen goed idee omdat die gebruikmaakt van de onaangename, diepe neuswisser”, zegt Goossens.

“En ook wat de woonzorgcentra betreft, twijfel ik nog sterk. In Duitsland maakt men daar gebruik van de sneltest. Maar mis je hier een diagnose, dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Kijk naar wat er op het tuinfeest in het Witte Huis is gebeurd. Daar heeft men met zulke sneltesten gewerkt en heeft de test ergens gefaald. Het probleem is dan dat men bij een negatief resultaat gaat denken dat er geen gevaar is. Op dat tuinfeest droeg niemand een mondmasker. Met het bekende resultaat tot gevolg.”

“Angstaanjagende cijfers"

Met testen alleen krijgen we het coronavirus niet onder controle. De cijfers stijgen angstaanjagend snel, stellen zowel Erika Vlieghe als Herman Goossens.

“Ik vrees dat de huidige maatregelen niet zullen volstaan. Willen we een lockdown vermijden, en dat is wat we moeten proberen, dan zijn er bijkomende maatregelen nodig”, zegt Goossens. “We moeten net zoals Japan een beleid opzetten dat inzet op superverspreiders. Zij zijn wellicht de belangrijkste motor van de pandemie.”

Goossens pleit onder andere voor maximaal telewerk, voor maximaal digitaal onderwijs in het hoger onderwijs en kijkt ook richting sport- en fitnessclubs. “Want in alle gesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar zitten en waar er intensief wordt geademd, worden er meer aerosolen geproduceerd. Het is aan onze politici om daarrond een beleid uit te rollen.”

Bron: GVA