'Onze dieren hebben een therapeutisch effect op de kinderen'

15 feb 2020

De patiënten van de kinderafdeling in het UZA kregen op Valentijn wel heel bijzonder bezoek. Op rode sportschoentjes - tegen het uitglijden en voor de hygiëne - wandelden vrijdag Magnum Mini en zijn vrienden binnen. Het was het eerste bezoek van de minipaarden aan het ziekenhuis en daarvoor werden ze eerst geschoren en gewassen met ontsmettingsmiddel.

De kinderen in het UZA trokken vrijdag grote ogen toen een paar minipaarden binnenwandelden. Ze werden even helemaal afgeleid van hun ziekenhuisopname door Magnum Mini en co. De minipaarden zijn het initiatief van vzw Siann uit Kontich. Drie gezinnen zorgen daar voor vijf minipaarden. “En er is er nog eentje zwanger”, zeg Sabine Cornil van de vzw opgetogen. De paarden lopen zes en een halve dag per week vrij rond in de wei. Een halve dag per week gaan ze op bezoek bij mensen die zich niet kunnen verplaatsen om ze op te vrolijken. Dat doen ze in woonzorgcentra, psychiatrische centra en sinds vrijdag dus ook in het ziekenhuis.

“In Amerika worden de minipaarden al vaker gebruikt voor therapeutische doeleinden. Hier staat het nog in zijn kinderschoenen. Wij zijn er vijf jaar geleden eerder toevallig mee begonnen. We vonden een minipaard dat niet voldeed aan de kenmerken die een showpaardje nodig heeft. Magnum was te klein om deel te nemen aan shows. In de plaats van het paard opzij te schuiven, adopteerden we het. Het dier had een enorm lief karakter en kinderen reageerden er heel goed op. Daarom zijn we met de therapieën begonnen. Als kind spendeerde ik veel tijd in het ziekenhuis omdat ik chronisch ziek ben. Ik was er heel eenzaam. Zo bedachten we de combinatie van de paarden om de kinderen op te vrolijken.”

Drie gezinnen zorgen voor de paarden in Kontich. Op woensdag krijgen de paarden hulp van kinderen met autisme. “Zij komen helpen met de verzorging. We hebben ook een groot therapie-paard waar kinderen op mogen rijden. De beweging van het wandelende paard is heel goed voor het losmaken van de spieren van kinderen met spierspasmen”, zegt Sabine.

De paarden krijgen voldoende rust en dat is volgens Sabine waarom de paarden het zo goed doen. “We zetten ze maximaal een halve dag per week in en daar houden we ons aan. De paarden worden van kindsbeen af getraind door ons. Ze leren binnen te komen, trappen te lopen en in de lift te gaan. De paarden zijn ook zindelijk. We merken het aan hen wanneer ze hun behoefte moeten doen.”

Ondertussen is de vzw Siann in gesprek met andere ziekenhuizen om een bezoek van de paarden te plannen. Bij het UZA zijn ze alvast fan. “De kinderen reageren enorm goed op de paarden, niemand was bang en de paarden voelen de kinderen duidelijk goed aan. Het is fijn voor de kinderen om de buitenwereld even binnen te halen. We hebben het bezoek ook goed doorgesproken met de dienst hygiëne. De paarden mogen zelfs op de kamers van de kinderen”, zegt Aline Michiels, pedagogisch medewerker in het UZA.

Rebecca Van Remoortere 

Bron: Gazet van Antwerpen