Nieuw pijncentrum UZA met nieuwste aanpak van pijn

09 okt 2017

In het UZA is het nieuwe pijncentrum in gebruik genomen. De meest innovatieve technieken voor diagnose, behandeling en opvolging worden er in een lichte, huiselijke omgeving toegepast.

België telt 960.000 chronische pijnpatiënten. Dat is 9% van de bevolking en daarmee is pijn de meest voorkomende medische aandoening. Met 25.000 patiëntencontacten per jaar is het pijncentrum van het UZA een van de grootste pijnklinieken van België.

“Weinig mensen weten dit, maar chronische pijn is geen symptoom, wel een aandoening”, zegt professor Guy Hans, medisch directeur van het UZA en diensthoofd van het pijncentrum. “Acute pijn, na een ongeval of een operatie, kan twee tot drie maanden duren. Maar niet juist behandeld kan acute pijn veranderen in chronische pijn en die kan jaren duren en helaas nooit meer voor 100% worden behandeld. De structuren in de hersenen hebben immers veranderingen ondergaan waardoor de patiënt wel pijn voelt, zonder dat er nog een fysieke oorzaak is. Daarom is het zo belangrijk om pijnklachten vroeg op te sporen en zo chronische pijn te voorkomen.”

Wereldprimeur

Het pijncentrum van het UZA speelt al jaren een voortrekkersrol in het beschrijven van pijnklachten. “We hebben nu in wereldprimeur een speciaal uitgeruste eenheid waardoor we met de meest vooruitstrevende technieken pijnklachten kunnen typeren. Elk onderdeel van het pijngeleidingssysteem kan bij ons apart worden getest, waardoor we de oorzaak duidelijk in kaart kunnen brengen.”

Silent rooms

Professor Hans is apetrots op het nieuwe pijncentrum dat letterlijk in het licht baadt. “Er is veel natuurlijke lichtinval en verder zijn er aangepaste lichten en worden omgevingsgeluiden maximaal gedempt. We beschikken over silent rooms die het ongemak van het geluid van de monitoren zo veel mogelijk beperken. Er zijn ook akoestisch geïsoleerde ruimtes voor hypnose- en relaxatiesessies. Door al die aanpassingen hangt er een huiselijke sfeer. Voor pijnpatiënten is het belangrijk dat ze zich veilig voelen in een vertrouwde omgeving.”

Het nieuwe pijncentrum beschikt verder over ruime, gemeenschappelijke consultatieruimtes. “Het specifieke van pijngeneeskunde is dat het niet met één pilletje is op te lossen. Pijn moet je multidisciplinair aanpakken met zowel neurologen, orthopedagogen, psychiaters en psychologen, specialisten in de revalidatiegeneeskunde. Tot gisteren was het pijncentrum om die reden verdeeld over drie locaties. Nu kunnen de patiënten op één locatie worden verder geholpen.”

Virtueel ziekenhuis

Pijnpatiënten moeten continu worden opgevolgd. Hiervoor heeft het UZA een interactief platform ontwikkeld. “We kunnen met mobile-Health 250 tot 350 patiënten via telemonitoring thuis volgen. Zien we verandering in nachtrust of pijnscore, kunnen we snel op de bal spelen. Op 1 december wordt ons platform in alle ziekenhuizen uitgerold. Telemonitoring zal de standard of care, dé hulpnorm, worden, het is de stap naar het virtuele ziekenhuis.”

Guy Hans benadrukt nog dat het pijncentrum de patiënten zo veel mogelijk betrekt in het zorgproces. “We zetten heel actief in op re-integratie, om patiënten het normale leven, zowel sociaal als professioneel, te laten hervatten. “Verder laten we de patiënten bij aankomst in de gezondheidskiosk van het pijncentrum zelf hun bloeddruk, gewicht en hartfrequentie meten. De patiënt moet beseffen dat hij zelf aan het stuur zit en een belangrijke rol speelt in het voorkomen van toekomstige aandoeningen.”

Bron: Gazet Van Antwerpen