Kinderen weten niet wat natte broek is

20 sep 2017

Amper een op de vijf Vlaamse 2,5-jarigen is droog. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dat nog negen op de tien

Almaar meer kleuters zijn nog niet zindelijk als ze naar de kleuterschool gaan. Kleuterscholen mogen kinderen in luiers wel niet weigeren. Dat is dus een bijkomende belasting voor de kleuterjuffen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acht op de tien Vlaamse 2,5-jarigen niet zindelijk zijn als ze aan de kleuterschool beginnen. 

‘Een oorzaak is dat ouders foutieve of zelfs geen informatie krijgen over hoe en wanneer ze op een ­correcte manier met de zindelijkheidstraining moeten beginnen’, zegt prof. Alexandra Vermandel (UAntwerpen). ‘Als peuters of kleuters op een stoel kunnen zitten, kunnen ze dat ook op een potje. Zo leren ze dat de zithouding bij het toilet hoort. Dat was vroeger ook het nut van de kakstoel.’

‘Een potje is een hulpmiddel om kinderen “droog” te maken’, zegt Vermandel nog. ‘Kinderen moeten zich bewust worden van de plasdrang en moeten weten dat ze die drang moeten uiten en naar het potje moeten gaan.’

Peuters blijken nog nauwelijks te weten wat een nat gevoel is. De meeste merken van luiers pakken uit met slogans dat hun merk het beste en droogste is. ‘Zo kunnen kinderen nooit leren dat pipi of kaka in het potje hoort’, zegt Vermandel. ‘Leer kinderen weer wat een natte broek is.’ Dat kan bijvoorbeeld door katoenen luiers te gebruiken of een onderbroekje in de pamper te dragen. Zo creëer je een nat gevoel, zonder dat dat ongelukjes oplevert op de grond of in de zetel.

 

Bron: De Standaard